sobota 1. října 2016

Tip na výlet s dětmi / Za lesními zvířaty do Obory Holedná

Jak Klára roste, na místních hřištích zná pomalu každý drn, někdy mi přijde, že se tam už trochu nudí, pokud zrovna nedivočí se svým kamarádem Kubíkem, kroužky máme jen přes týden a tak o víkendu vymýšlíme, co podniknout, abychom měli všichni trochu změnu. Máme rádi přírodu, a proto nemůžu uvěřit, že jsme za 9 let, co žijeme s Chlupáčem v Brně nikdy toto místo nenavštívili. Až dnes, s kamarády. Strávili jsme krásné odpoledne mezi lesními zvířaty v oboře Holedná.


Obora Holedná je naprosto výjimečné místo "uprostřed" Brna. Není to tak úplně pravda, samozřejmě je to okrajová část města, nicméně tento kus oploceného lesa se nachází mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Tato jedinečná přírodní lokalita o rozloze 327 ha slouží k obornímu chovu zejména mufloní a daňčí zvěře. Mufloni, daňci a jeleni se v hojném počtu po oboře volně pohybují, jsou sice plaší, ale když budete opatrní a klidní, dostanete se k nim na metr blízko. V oboře najdete i menší výběh s divočáky, ti jediní jsou kvůli bezpečnosti za plotem. Oborou protéká potůček a jsou zde vybudovaná jezírka. V celém areálu najdete mnoho laviček a altánů k odpočinku a svačince. Hlavní cestička je asfaltová, pohodlně procházku zvládnete i s kočárkem. Menší cesty jsou buďto štěrkové, nebo jen vyšlapané. S kamarády máme stejně staré děti, takže mladší jsme vezli v kočárku a Klárka se svým nejlepším kamarádem Kubíkem svištěli oborou na kolech. Zvířata by se správně krmit neměla, rozhodně ně lidskou a pro ně nepřirozenou potravou, my jsme proto včera nasbírali tašku kaštanů, kterými jsme je krmili. Neprošli jsme sice celý areál křížem krážem, ale to hlavní jsme stihli a strávili jsme tady příjemné a pohodové tři hodiny.






Vstup do obory je ze 4 různých míst, my jsme využili vstup ze silnice od Kohoutovic směrem na Žebětín, kde je neplacené parkoviště pro minimálně 20 aut a do obory vejdete přímo u výběhu divokých prasat. Pokud byste jeli MHD, vystupte na zastávce Stará dálnice. Vstupné se žádné neplatí.


Děti si to taky skvěle užily, Klárka s Kubíkem házeli zvířatům kaštany, koukali a zkoumali, když je to omrzelo, projížděli se spolu na kolech, sbírali klacíky a šišky, schovávali se za stromy, blbnuli v prvním podzimním listí. Navíc jsme vychytali asi poslední pěkný den, takže jsme se stylově rozloučili s babím létem.






Je to jedinečné místo, klidné a čisté. Když jsem stála uprostřed toho hlubokého lesa a kousek od sebe jsem měla několik velkých divokých daňků, zapomněla jsem na všechno kolem, na to, že žiju ve velkém městě, že mám dvě hlučné děti, nebo že nevím, co budu zítra vařit.

6 komentářů:

  1. Dobrý den, hezký článek, taky žijeme v Brně už dlouho a ještě jsme tam nebyli. Příští týden se chystáme, i když už bude horší počasí, ale chceme synovi zpříjemnit oslavu narozenin. Je pravda, že moc nevím, kam v okolí do přírody, takže takového tipy se dost hodí. Donedávna jsme s manželem řešili spíš podniky v centru než klidná místa na okraji. Ještě bych se chtěla zeptat, zmínila jste kroužky, chodíte s oběma dětmi najednou? Aktuálně to totiž hodně řeším, mám mezi dětmi rozdíl 22 měsíců, dcera má teď měsíc, chtěla bych ale mít oba u sebe. Už jsem trochu hledala, ale nic moc jsem nenašla. Děkuju a přeju hezký den (dneska už asi opravdu poslední z babího léta). Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dano, to jsme teda Brňáci, co? :) Je tam krásně a myslím, že v oboře má každé roční období svoje kouzlo, rozhodně se tam chystáme i v zimě, třeba budou zvířata víc vyhládlá :) Máme teď tři kroužky - připomínám, dcera má 3 a syn 1 rok. Do angličtiny chodí dcera sama (teda je to v plánu, zítra má 1. lekci), do Montessori chodím od tohoto školního roku s oběma, mají i sourozenecké programy, je to pro mě sice záhul, ale jde to, starší už je hodně samostatná, no a třetí máme pohybovou klasiku - Sokol a tam chodím taky s oběma. Nevím, odkud z Brna jste, ale vím, že sourozenci jdou zvládnout v nějakých programech v centru MaTáTa a taky Cvičeníčko v Ivanovicích jsem kdysi absolvovala s oběma. Podle mě je to spíš o tom, co zmákne maminka, lektoři mi přijdou jakžtakž ochotní... Jana

      Vymazat
  2. Netušila jsem, že jste z Brna, já v Kohoutkách bydlela pár let a oboru jsme měli za domem :-) S kočárkem jsem tam nachodila desítky kilometrů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych bydlela poblíž taky tam su pořád :) Na procházky s kočárkem je to tam jako dělané. Naštěstí i Medlánky jsou kočárkové...

      Vymazat
    2. Já 20 let bydlela v Řečkovicích, takže tam to znám taky :-) Pak jsme se přestěhovali do Kohoutek, kde se mi teda líbilo mnohem víc a pak stejně prchli pryč z Brna.

      Vymazat
    3. Ano, rozumím, všechno má něco, a kam jste prchli nakonec?

      Vymazat