pondělí 17. října 2016

Barefoot / Podzimní boty na širokou nohu Livie & Luca

Na začátku září jsme s Klárkou vybírali podzimní boty. Byli jsme rozhodnutí pro barefoot, chtěli jsme kožené a preferovali spíš nízké. Klárka má širokou nohu a vyšší nárt, takže výběr je vždycky o něco složitější než na klasickou nožku. Tenkrát na začátku září jsme změřili délku 152 mm a šířku 68 mm. Z léta vím, že na širší nohu jí hezky sedí značka KidOFit, ale chtěla jsem vidět i jiné možnosti, abych byla víc v obraze. Nakonec jsme vybrali kožené polobotky Livie & Luca Grip Sneaker Mocha.


Boty nám hned padly do oka, pěkné, elegantní, unisex, na první pohled kvalitní zpracování. A hlavně i široké. Zkoušeli jsme i zmíněné KidOFit Lily Pink. Ty sice seděly perfektně, ale úplně mě neoslovily designem. Já moc na ty třpytky a růžovou nejsem, jsem ráda, že i Klárka s naší volbou souhlasila. Každopádně holčičkám s širokou nohou a vášní pro růžovou barvu KidOFity vřele doporučuju, na noze pěkně sedí a mají super měkkou tenkou podrážku.



Livie & Luca je americká značka založená dvěma maminkami, boty jsou ručně šité v jejich čínské továrně. Boty jsou krásně zpracované, designově povedené, přitom jednoduché, čisté, nepřeplácané. Tento styl se mi líbí. Tmavě hnědá, čokoládová barva je velice univerzální, hodí se skoro ke všemu, jsou spíš elegantní, než sportovní. Tento stejný typ se prodává i v šedé barvě. Na první pohled je zřejmé, jak jsou široké.




Boty Livie & Luca ve velikosti US 9 jsou lehounké, jedna bota váží 141 g.



Kožená stélka je v botě napevno, vždycky mi přijde trochu škoda, když nejde vyndat, přeměřit a příp. vyprat. Teď v podzimních botách to přežiju, ale letní KidOFity bych musela po sezóně vyhodit, kdybych stélky několikrát měsíčně neprala. Když Klára běhá venku bosá a pak šupne nohu do bot, je jasné, jak stélka za týden vypadá. Stélka je netvarovaná. Při měření rozměrů vnitřní stélky mi vychází délka 166 mm a šířka 72 mm.


Vnější část boty je kožená, vnitřek flanelový, ale nijak nevyteplený. Bota má pružné tkaničky jen na ozdobu, utahování boty funguje na jednoduchý suchý zip, který se zatím zdá být pevný.


S tmavě hnědou kůží hezky kontrastuje světlá béžová podrážka Honeycomb. Minimálně opticky je podrážka pod prsty o něco tenčí než pod patou - tady trošku kolísá barefoot teorie. Podrážka pod prsty je široká cca 1 cm, pod patou 1,5 cm. V neobutém stavu je lehce zvednutá špička, po obutí se ale srovná. Když jsem boty měla v ruce poprvé, gumová podrážka mi přišla na barefoot (a ve srovnání s KidOFit) celkem tuhá. Prodejce tvrdil, že po pár dnech nošení krásně změkne. Je to pravda. Bota je ohebná ve všech směrech.



Kožené boty vyžadují správnou péči a já proto jednou týdně promazávám bezbarvým krémem na boty a každý třetí den impregnuju. Velkou pozornost věnuju švům, aby v těchto kritických místech bota v podzimních plískanicích nepromokla.

Jak uvidíte na fotkách, bota Livie & Luca má bohužel i jednu nevýhodu. Po měsíci nošení se kůže na nějakých místech hodně ošoupala. To, že je trošku odřená na špičce, je oprávněné. Klára přece jen někdy zakopne, občas se ještě po chodníku projede s autíčkem a při lezení trpí snad každé boty. Ale ošoupání je nejvíc patrné na jazyku boty a kolem kotníku ve styku s kalhotami. To mě hodně překvapilo, u botou za 1590 Kč bych čekala, že kůže bude odolnější.







 
Pořád je to ale jen kosmetická vada a s botami jsme jinak velice spokojení. Na širokou nohu jsou jako dělané.

Žádné komentáře:

Okomentovat