pátek 28. října 2016

Péče o jizvu po císaři

Nedávno mi psala kamarádka, prý jestli jí neporadím, co s jizvou po císaři, kterým jsme si obě prošly. Musela jsem zavzpomínat, císařem jsem nakonec na svět přivedla Kláru, po několikahodinovém klasickém průběhu porodu, mi podbřišek nenávratně "ozdobil" skalpel. S císařem jsem se hodně dlouho psychicky srovnávala, obrečela jsem ho už na operačním sále, bohužel příroda to za nás občas namyslí jinak, než si přejeme. Jizva zůstane napořád, stejně jako vzpomínka na porod. Dnes mám už svoji jizvu ráda, má svůj význam, je to pevná součást mého těla, takové pojítko mezi mnou a Klárkou.

Foto, které obletělo svět, zdroj: google.com
Pokud jste zažily císaře stejně jako já, asi vás zaskočilo, jak moc rána bolela. Není divu, řeže se celkem 7 vrstev (kůže, podkoží, blány pokrývající svaly, svaly, peritoneum a děloha). Celý první den po operaci se leží, další den už vás ženou z postele, to máte pocit, že se vám břicho znovu rozjede. Jizva je však pevná a hned vás nutí s ní pracovat. Omývat, dezinfikovat. Když vás z porodnice propustí domů, řeknou, že se o jizvu máte starat, doporučí mazat a masírovat. Přijedete domů a stále jste vykulená z toho, že to dost bolí a na nějakou masáž nemáte ani pomyšlení, navíc pokud jste prvorodička a řve vám poblíž dítě. Já si uvědomuju, že jsem péči o jizvu trošku podcenila a mohla jsem se o ni starat rozhodně víc. Ale na druhou stranu jsem se na to nevykašlala úplně, protože nyní 3 roky po porodu je jizva dlouhá cca 15 cm a z toho pouhé 3 cm uprostřed jsou trochu viditelné. Kraje jizvy - na každé straně 6 cm jsou bílé, tenké, téměř nepatrné. Prostřední část jde poznat, je růžová a lehce vystouplá. Otázkou je, zda by to důkladnější starostlivost vyhladila. Jizva je hodně dole, v kalhotkách ani plavkách vidět není, takže kromě Chlupáče ji mohou vidět akorát lidi v sauně a moje gynekoložka :)

Jak se tedy o jizvu po císařském řezu starat?

Mazat a masírovat. Jizva je při srůstání ztvrdlá a ztuhlá, necitlivá. Jizvu je potřeba zvláčnit a zjemnit. Začít se má v okamžiku, kdy je jizva zaschlá, beze strupů a bez stehů. Asi týden po vstřebání stehů začněte s tlakovou masáží, žádné jemné hlazení, je potřeba pěkně zatlačit, což vám nebude minimálně první měsíc dva příjemné. Věřte ale tomu, že jizva je pevná, relativně zahojená a čím víc budete při masážích důkladnější, tím lépe bude vaše jizva vypadat. Tlaková masáž je taková masáž, kdy provádíte tlak bříškem prstu proti jizvě až do lehké bolesti. Tento tlak držíte asi 30 sekund a postupujete dál po jizvě. Tlakovou masáží jizvu důsledně prokrvíte a tím podpoříte přirozený proces regenerace. Jizvu masírujte také pomalými krouživými pohyby po celé její délce (tím můžete třeba začít, pokud vás tlaková masáž ještě hodně bolí). Masáže se doporučují provádět aspoň 3 x denně po 10 minutách.


Promazávat můžete buďto nějakým olejíčkem, krémem nebo dokonce domácím vepřovým sádlem. Čím mastnější tím lepší. Sádlo mám ráda na chlebu, na jizvu jsem si ho nedávala. Obecně se doporučuje šípkový olej, měsíčková mast z lékárny, gel z dubové kůry (který sice krásně rány hojí, ale vysušuje, takže se doporučuje střídat s něčím mastným). Existuje i velká řada mastí speciálně určených na jizvy, pokud tedy máte zkušenost, že se vám jizvy hůř hojí, můžete sáhnout třeba po přípravcích Gel Contractubex, Hemagel, nebo Stratamed. Existují i speciální gelové pásky, které jizvu přikryjí a udržují ji chráněnou a vlhkou.

Já jsem na jizvu používala (a stále používám) Bi-Oil. Bi-Oil je speciální olej vyvinutý především k péči o jizvy (je nejprodávanějším přípravkem na jizvy a strie na světě). Zpočátku jsem mu moc nevěřila (jsem od přírody skeptik a vzděláním a zaměřením marketér :)), ale měla jsem doma pár vzorečků z lékárny, tak jsem ho zkusila. Od té doby už jsem si koupila dvě velká balení. Krásně mi voní, nepotřebuju sice parfémované krémy apod., ale vůně olejíčků mě baví. Vůně Bi-Oilu je poměrně výrazná, ale nijak rušivá a vtíravá, je taková přírodní, bylinná. Olejíček je oranžový, balený v plastové lahvičce s dávkovačem. U olejů mám ráda kapátka (pipety), ale ani s tímto jednoduchým dávkovačem nemám problém, olej nijak neteče. Je to olej, takže po aplikaci počítejte s mastnou pokožkou, nicméně ne na dlouho, poměrně rychle se vstřebá. Na pokožce nechá příjemný, lehce voňavý film.


Bi-Oil je vhodný na jizvy, strie (jako prevence i jako následná léčba), pomáhá sjednotit odstíny pokožky, účinně hydratuje. Bi-Oil je kombinací rostlinných extraktů (měsíček, levandule, rozmarýn, heřmánek) a vitaminů (A, E) vkomponovaných do olejové báze. Obsahuje patentovanou ingredienci PurCellin Oil™, díky níž je olej lehký a nemastný.

Nedokážu posoudit, jaký vliv mělo používání Bi-Oilu na moji jizvu. Nevím, zda pomohla masáž, olej, nebo zkrátka čas. Každopádně můžu potvrdit, že olejíček jizvu vždycky krásně zvláčnil a hydratoval. S jizvou jsem teď spokojená, přijde mi málo výrazná, nemám potřebu vyhledávat služby plastického chirurga nebo laseru. Je to moje jizva a nedám ji :)

3 komentáře:

  1. Jen technická poznámka, říkám sekci se svaly neřežou ale roztahují od sebe.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to zajímavé. Rodila jsem před dvěma týdny v Mnichově - 1. den ráno operace, 2. den odpoledne mi vytáhli cévku, když už jsem se zvládla sama zvednout, oplachovat si na WC spodek konvičkou a nechali mě opláchnout se u umyvadla, že to stačí. Hebamme mi chodily na zazvonění podávat miminko z kolíbky vedle mě a nosily si ho pryč přebalit a tak. 3. den jsem sebou už šila do sprchy, tak mě nechali jít si, jak budu chtít - že si sloupnu náplast sama, přes jizvu byla stejně ještě jedna uzounká. 4. den už jsem nedostávala kapačky na bolest, ale Brufeny 800 2x denně, 5. den ráno jsme šli domů. Hebamme (porodní bába, v Německu v porodnicích jsou ony a ne zdravotní sestry) mi chodí domů, to hradí pojišťovna. A vyndala mi stehy až po 14 dnech, nutí mě nic nedělat, nikam nechodit..do manžela všechny v porodnici hučely, že se musí starat on. Operaci jsem měla úplně v pohodě, až na zavinování a podobné lahůdky jsem fit a přesto mi kladou na srdce dodržovat klid, nikde necourat, jen velmi lehké cvičení na pánev.. V Česku vyženou matku z postele jak nadmutou kozu. Nějak nevím, k čemu je, že se císařská musí stejně jako běžná rodička naostro starat od druhého dne a lozit po špitále jak mumie..

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, tak ty jizvy jsou samozřejmě problém. Já jsem chodila na masáže v Brně. Jako nejdřív to byly teda lymfatické masáže, ale pak jsem se nějak s masérkou bavila i o té jizvě a ona mi doporučila jeden druh masáží, které provozovala její kolegyně. A teda musím říct, že se správnými prostředky to fakt super pomohlo. :)

    OdpovědětVymazat