sobota 8. října 2016

Nošení miminka / Světový týden nošení dětí

Nošení miminka je něco, o čem jsem s prvním dítětem ani neuvažovala. Vůbec. Popravdě mě to ani nenapadlo. Byla jsem "vyděšená" prvorodička (to berte s rezervou, vyděšená jsem nebyla vůbec, ale byla jsem velice pragmatická a konzervativní). Klárka měla vždycky ráda kočárek, kdyby to bylo naopak, asi bych musela své konzervativní hodnoty přehodnotit :) Teď tři roky poté hrozně lituju, že jsem ji nenosila. První čtyři měsíce by nám šátek mnohé usnadnil a celé toto období by pro nás nebylo tak stresující. Klárka byla hodně plačtivá, špatně usínala, večery bývaly náročné. Samozřejmě jsme ji chovali a houpali, ale to vše na úkor našeho pohodlí.


S Jakoubkem to bylo všechno jiné. Byla jsem o dva roky starší, moudřejší a zkušenější. A hlavně už jsme doma měli jedno malé dítě, tak jsem šáhla po šátku i z čistě praktických důvodů. Byla jsem naprostý laik, pro začátek jsem šáhla po elastickém šátku Hoppediz a když jsem si Kubíka poprvé navázala a on ve vteřině usnul, dojalo mě to tak moc, že jsem i slzu ukápla. Článek o našich začátcích s šátkováním a výhodách elastického šátku si můžete přečíst tady. Když přestal elastik plnit svoji funkci, dostala jsem možnost otestovat krásný pevný šátek Mum's Era Birds Kiwi. Byl úžasný a vázat jsem se naučila rychle. Byl o hodně pohodlnější než elastický. Recenzi na něj najdete tady. Jakuba jsem jedno období nosila denně, v odpoledních hodinách býval unavený, ale měl velký problém zabrat. Tak jsem mu poskytla láskyplný azyl na mém hrudníku. Přiznám se, že jsem se s šátkem loučila s těžkým srdcem, ale Jakub začal být dost pohyblivý a stísněný prostor mu přestal vyhovovat. Mně začalo vadit poněkud zdlouhavé vázání šátku v zimě venku.


Ale ani tehdy jsem se s nošením nerozloučila na trvalo. Pořídila jsem si ergonomické černobílé nosítko Beco Butterfly 2, sice z druhé ruky, ale v bezvadném stavu. Zamilovala jsem se a dodnes se s Chlupáčem shodujeme na tom, že to byl kup století. Nosítko má čestné místo v našem kočárku a je nedílnou součástí zavazadel na každou dovolenou. Na dovolené v Itálii jsem Kubíka nosila od rána do večera a jen díky nosítku si můžeme dopřávat aktivní dovolené, jako když jsme byli bezdětní.




Protože jsem Kubíka nosila v nejblbějším možném ročním období - od podzimu do jara, musela jsem pořídit pár vychytávek, aby byl Jakub v teple. Capáčky na nohu jsou nutností, vyčuhující nohy mohou lehce promrznout. Nechala jsem ušít extra měkké a extra hřejivé fleecové capáčky české značky Crawler. Od stejné značky kupuju i veškeré merino oblečení, které se taky do šátků a nosítek bezvadně hodí.

K těm nosícím vychytávkám chci doporučit ještě jednu dobrou věc. Nikdy jsem neuvažovala, že si pořídím takovou tu velkou bundu, do které schovám sebe i Jakuba, nepochybuju o praktičnosti, ale moc se mi nelíbí vzhledově. Proto jsem hledala nějakou alternativu a na Fleru jsem našla paní Janu, která pod nickem Rutowka, šije krásné softshellové kapsy. Tyto kapsy jsou vlastně takové ochranné pláštěnky na šátek nebo nosítko, jsou hezky univerzální, dáte je na cokoliv. Vybírat můžete ze dvou šířek, my máme tu menší, 70 cm. Vnější vrstva je softshellová, což je super funkční materiál, který nepromokne a neprofoukne. Vnitřní vrstva je zase teploučká fleecová, která zaručí tepelný komfort miminka v šátku. Kapsa se jednoduše upevní pomocí popruhů s přezkami. Všechno jde hezky utáhnout podle velikosti dítěte, za což jsem ráda, protože dítě v šátku nevypadá jako velký neforemný pytel na vašem břiše. Horní část kapsy jde stáhnout do pěkné kapucky, která ochrání hlavičku za každého počasí. Nás v Dolomitech zastihla venku pořádná bouřka a kapsa udržela Jakoubka v teple a suchu. Barvu softshellu a fleecu si můžete vybrat podle svého vkusu, já mám ráda čistou jednoduchost, proto jsem zvolila černý softshell a béžový fleece. Navíc má tato báječná kapsa kapsu :), kam si promrzlá maminka může schovat ruce. Softshellová kapsa je velice kvalitní, krásně ušitá a já mohu za nás vřele doporučit.



A aby nebyla ochuzená Klárka, ta na všech našich dovolených zase využívá krosnu Salewa Koala. Pořídili jsme ji brzo po narození Klárky a už první dovolenou na Šumavě se půlroční Klárka spokojeně nosila. Krosna je super věc pro všechny aktivní rodiče, pořizovací náklady jsou sice poměrně vysoké, ale jsou místa, kde si můžete krosnu půjčit, třeba Brána k dětem. Krosnu nosí výhradně Chlupáč, přece jen je to těžší záležitost.


Tento týden (3. - 9.10.) je Světovým týdnem nošení dětí. Na různých místech probíhaly všemožné akce a semináře na toto téma. Nošení je krásná věc, sbližuje, uvolňuje, naplňuje. Pokud nad nošením taky uvažujete, můžete do neděle využít 10% slevu na šátky a nosítka v Bráně k dětem.

11 komentářů:

  1. Ahoj Jani,
    já před 10 lety (tak trochu nosící středověk) také neměla žádné myšlenky na nošení...za prvé jsem velmi konzervativní a nosičky jsem považovala za příliš alternativní (a tehdy to tak asi i bylo vnímáné obecně) a za druhé jsem měla obavy, že koupím drahou věc, kterou se budu bát používat (manipulace s novorozenětem jsem se obávala) a nebo tam miminko nebude chtít být a já spláču nad vysokými náklady vniveč. Na druhé miminko jsem v 5 týdnech kopila vak Haipa daipa a pěji ódy a vzpomínám a je mi líto, že náš novorozenec 4,4 kg z něho brzy vyrostl a že ho neměl od narození. Dnes bych si ho zabalila už do porodnice. Tehdy začínalo období pečení cukroví, já doma čtvrťáka a miminko už nebylo úplný novorozenec a ač byl hodný, bez fňukání vydržel jen cca 15 minut, nejraději se nosil nebo spal na ruce. S Haipou jsem upekla 11 druhů cukroví, což jsem absolutně neměla v plánu, vyrobila jsem snad 40 zvonků z vodního skla, zabalila dárky. Bylo to tak krásné období, když se mi plácal na břiše, jak jsem válela těsto. Náš prvorozenec byl veeelmi uplakané dítě a já si to také vyčítám a rovněž si myslím, že nošení by vše obrátilo v dobré.
    A jinak jsem ráda, že tu zazněla krosna od Salewy. Za nás 1 s padesáti hvězdičkami!! Odchodila s námi stovky km, byla s námi i ve Vysokých Tatrách. Ještě dnes po 10 letech a plném používání září novotou, červená barva zcela sytá. Je to mnohem výhodnější varianta tolik glorifikovaného Deutru...zatímco u Salewy jsme nemuseli dokupovat stříšku a pláštěnku...byla v ceně včetně dárku, lahve od Sigg. No a když vám řeknu, že před 10 lety stála pouhých 2800 Kč! Ale je pravda, že tehdy to byly pro nás jiné peníze než dnes. Jsem si téměř jistá, že až nám doslouží ještě ji velmi dobře prodám, pokud ji vůbec budu chtít prodat (jsem totiž macecha jednadvacetiletého chlapce :-) a to je hned
    Na Pinterestu jsem nyní objevila plno nápadů, jak zateplovací vložku do kabátu uplést, včetně kapsy pro maminčiny ruce, kapucky pro miminko, na jedné straně dírky a na druhé knoflíky. Ale je pravda, že déšť to nezachrání. Ale vypadá moc hezky a jenom na používání do města je to určitě i mnohem levnější varianta. Zdraví Jaruška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jaruško,u Klárky jsem to měla na začátku stejně jako ty, já konzervativec přece nebudu nosit v šátku :) Ale ne, ber mě s rezervou. Spíš mě to asi ani nenapadlo... Nošení dětí je ale věc, která by podle mě všem maminkám velice usnadnila práci, ale i ušetřila spoustu nervů, u maminky se uklidní podle mě každý vztekloun. Klárce by nošení hodně prospělo - první 4 měsíce, pak už to bylo fajn :)
      Salewa je super, souhlasím, já teda nemám s čím srovnávat, ale nechtěla jsem kupovat Deutera, ty peníze mi přišly šílené. A Salewa měla tolik dobrých recenzí, že jsme vybrali ji. Tuším, že teď stojí nějak kolem 4-5 tisíc.
      A díky za tip na zateplovací kapsy, my už asi nevyužijeme, ale třeba někoho inspirují.
      Zdravím celou rodinu, Jana

      Vymazat
  2. Zde:
    https://uk.pinterest.com/pin/520376931928345974/
    https://uk.pinterest.com/pin/520376931928346047/

    OdpovědětVymazat
  3. Už se těším až budu mít miminko a budu ho nosit v šátku! ♥ Věřím, že to maminku a dítě sblíží. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, rozhodně do toho běžte. Já navíc Klárku nakonec díky komplikacím rodila císařem, takže nám trvalo déle, než jsme si pouto vytvořily a tolik mě mrzí, že jsem víc nepřemýšlela a šátek nepořídila. Pomohlo by nám to. Navíc je nošení i povzbuzovačem kojení :)

      Vymazat
  4. Nošení je krásné, já toho vystřídala spoustu a s každým kouskem jsem se těžce loučila. Pro nošení větších dětí je i spousta batolecích nosítek, za sebe můžu doporučit Tulu toddler, je extra pohodlná a narozdíl od krosny je v ní dítě v ergo poloze a hlavně je skladné. Dá se půjčit i v Bráně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, díky. Vím i o větších ergo nosítkách a Tula je nádherná, možná na nějakou dovolenou půjčíme. Kupovat se mi ho už nechce, zas tak často už nenosím. Krosna je fajn, že do ní dáme spoustu dalších věcí, které na trek potřebujeme.

      Vymazat
  5. Já si to bez nošení neumím představit. Už v těhotenství jsem se těšila, jak budu mít malého pořád u sebe. Také se narodil císařem a kontakt vyžaduje i dnes v osmi měsících, ale to se mu nemůže po takovém příchodu na svět nikdo divit :) Dovolené také trávíme aktivně, takže to byla v tomto ohledu i nezbytnost. Když začal být neposedný a moc pohyblivý, sáhla jsem po osvědčené Manduce. Teď má zase při nošení klidnější období a já se vracím k šátku. Uvidíme, jak dlouho to vydrží, ale viděla jsem u mnoha maminek, že není problém dítko takto nosit (tedy v šátku i ergo nosítku) i ve dvou či třech letech.
    Díky za tip na návleky. Právě jsem přemýšlela, čím malému zahřát vyčuhující nožičky. Já jsem chladnomilný tvor, takže mikina přes nás oba mi nevyhovuje z tohoto důvodu (na tom, jak to vypadá, mi zas tolik nezáleží :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, ono asi opravdu děti rozené císařem potřebují ten kontakt ještě o něco větší, aby se všechno hezky srovnalo. A je mi z toho trochu smutno, že jsem nás - mě a dceru - o to kouzlo ochudila. No, zkušenosti a moudra sbírá člověk postupně, nedá se nic dělat. Capáčky opravdu doporučuju, jsou úžasné, měkké, teplé a vysoké. Navíc je paní dělá i ve variantě se softshellem, což je super teď do plískanic :)

      Vymazat
  6. Měla jsem to a mám ve spoustě podobné jako ty. Náš prvorozený Tomík prakticky nošený nebyl, měli jsme půjčenou Manducu od příbuzných a prostě nám nevyhovovala, ani jednomu. Navíc miloval (a ve svých téměř 2 letech stále toleruje) kočárek, takže jsem neměla co řešit. Pravda, kdybych ho bývala nosila, třeba by nám lépe šlo i kojení, to jsme vzdali v jeho 5 měsících. Co se nepodařilo u prvního dítěte, to se povedlo u druhorozené Adélky. Poohlížela jsem se i vzhledem k tomu, že jsou děti 15 měsíců od sebe, po kvalitním ergonomickém nosítku, šátek jsem nechtěla. Přišlo mi příliš zdlouhavé to vázání oproti tomu, že dítě do nosítka prostě navleču a je to. A tak jsem dala na Tvou pozitivní recenzi Beco butterfly 2 a koupila jej z druhé ruky. No a má obrovský úspěch. Naše nyní 7 měsíční holčička miluje nošení, kojení nám jde parádně a celkově je oproti staršímu bráškovi mazlivější. Takže Ti dlužím poděkování za super tip! Jinak mi přijde zajímavý nápad na tu kapsu na nosítko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jé to jsem strašně ráda, že jsem vás inspirovala k nosítku Beco. Je skvělé, že? Já ho kupovala z druhé ruky, protože jsem se bála tak velké investice, co kdyby nám nesedělo. Koupila jsem na místním bazárku snad za tisícovku a vypadá pořád krásně. A taky mi přijde, že nošené děti jsou mazlivější, i Jakub to tak má. Pokud nosíte často, kapsa je na zimu skvělé řešení.

      Vymazat