čtvrtek 20. října 2016

Knihy pro děti / Anglická leporela

Přiznám se, že už mi trochu dochází inspirace ohledně tvrdých knížek pro nejmenší. Kubíček je zatím velmi zdrženlivý posluchač, u čtení má vždycky spoustu jiné práce, nejraději by zkoumal okénkové knížky od Svojtky nebo zkoušel pevnost papírových listů Klářiných nejoblíbenějších knih. Pro Jakuba jsou teda vhodná pouze a jen leporela, ideálně co nejtvrdší (neničí knihy s úmyslem, ale prostě ještě ten cit v prstech nemá). Takže pořád hledám nějaká neokoukaná leporela pro mého ročního chlapečka.


A našla jsem. Postupně vám je ukážu všechna. Určitě mi dáte za pravdu, že jsou krásná a originální. A ke všemu anglická! Tady se mnozí z vás asi zarazí, proč jsem kupovala ročnímu dítěti anglické knížky. Proč ne? Angličtina je každodenní součástí našich životů, Klára ve svých třech letech začala chodit na lekce angličtiny, umí počítat anglicky stejně jako česky, a když vás ani toto nepřesvědčí, tak vám tady ukážu, jak nádherně jsou knihy ilustrované.


Při hledání anglických knížek pro sebe jsem náhodou objevila Andreu a její obchod s anglickými knížkami pro děti. Podle mě skvělý nápad. Když jsem se poprvé na eshopu Anglické knížky pro děti koukala, co bych tak koupila, myslela jsem, že tam utratím celou mateřskou. Koupila jsem snad 5 knížek s tím, že je budu vytahovat postupně. Dnes vám blíž představím dvě z nich, které dostal Jakub k prvním narozeninám.


První z nich je leporelo Welcome to the Zoo. Kniha beze slov. My tyto obrázkové knihy máme moc rádi, Klárka jich pár taky měla a vždycky patřily k jejím nejoblíbenějším. Nad ilustracemi se totiž tak hezky povídá a fantazíruje. Děti milují, když příběhy vypráví právě rodiče. Mnohostránkovou knihu ilustrovala Alison Jay, Angličanka, jejíž ilustrace si nikdy nemůžete splést. Má velice specifickou tvorbu, obrázky vypadají jako olejomalby, navíc jakoby zašlé časem - popraskané staré obrazy. Postavy jsou taky jedinečné, velká těla a poměrně malé hlavy, ilustrace na mě celkově působí tak nějak moudře. A o čem je samotná kniha? O takové jedné zvláštní ZOO, kde vládu převzala zvířata. Na každé dvojstraně objevíte spoustu humorných detailů, které vás budou bavit hodně dlouho.










Druhé leporelo s názvem Trace the Trail: Around the World mi přišlo super vhodné pro nejmenší posluchače. Reliéfní klikaté cestičky lákají malé prstíky k velké cestě kolem světa. Mohou tak procestovat horské pastviny, hluboký oceán, vyprahlou poušť, temný les i nekonečnou oblohu. Knížka je krásně zpracovaná a taky originálně ilustrovaná. Každá dvoustrana obsahuje jednoduchý anglický verš o daném prostředí. Pokud se vám příčí číst dětem anglicky, není problém si k anglické větě napsat překlad a číst to dětem v češtině.







4 komentáře:

  1. Tak to je velmi povedená inspirace, díky. To reliéfní leporelo bych tedy já využila i u skoro tříleté, protože jít po stopách "myšky za sýrem" jí třeba ještě v hracích sešitech dělá trošku problém - usnadňuje si cestu a nedodržuje zatáčky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárku taky baví ty cestičky a obě leporela mají u nás úspěch u obou dětí!

      Vymazat
  2. Bezvadny tip Jani! Brzo bude mladsi holcicka slavit 2 roky a dostane od nas cestu kolem sveta Lego a tak je druhe leporelo jako delane pro nas! Dekuji za tip a anglicky nam vubec nevadi:-). Silvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvi, jsem ráda, že se líbí. Já mám v zásobě ještě tři a už vyhlížím příležitost, jak se na těším :) Tak hezky oslavte a ať se dcerce líbí! Mimochodem to Duplo cesta kolem světa mě tak moc láká! Ale ta cena...

      Vymazat