úterý 11. října 2016

Dětský pokoj / Dřevěná tabule na kreslení

Děti zhruba před měsícem oslavily svoje narozeniny (první a třetí) a já se s vámi chci postupně podělit o zkušenosti, jaké dárky se nám osvědčily. S blížícími se Vánocemi možná nějakou tu recenzi přivítáte :)

Největší dárek, který děti letos k narozeninám dostaly, a dostaly jej společně, protože zabírá čestné místo v jejich pokojíčku, je multifunkční dřevěná tabule Graffiti pro děti od francouzského výrobce Janod. Přesně tuto jste mohli najít v našem narozeninovém wishlistu a nakonec jsme ji pořídili. A dobře jsme udělali, je skvělá.


Pokud podporujete u svých dětí tvořivost a fantazii, rádi si doma malujete, myslím, že kreslící tabule v jakékoliv podobě je takový must-have. Děti je milují. Možností, jakou tabuli pořídit, je spousta, jsou tabule velké, malé, dřevěné, plastové, stolní, cestovní, na stěnu, nebo klasický stojan ve tvaru písmene "A", jako máme my. Dobře zvažte, co od tabule čekáte, a kolik na ni máte prostoru.

Tabule Graffiti značky Janod splňovala moje požadavky na multifunkčnost. Chtěla jsem, aby měla z jedné strany whiteboard - bílou tabuli na kreslení speciální fixou, ideálně magnetickou. Druhá strana tabule visela trochu ve vzduchu. Většinou se totiž dělá klasická černá školní tabule a já se upřímně trochu děsila představy všudypřítomného nepříjemného křídového prachu. Ale Klárka křídy miluje, tak jsem couvla a nastavili jsme si jasná pravidla, že s křídami budeme na tabuli kreslit jen na balkoně. Naprosto to respektuje a já mám klid v duši. No a poslední kreslící plochou je velká role papíru, která je připevněná k horní části stojanu. Dítě si odroluje, kolik potřebuje, spodní okraj přichytí magnetem a může kreslit, čím se mu zrovna zlíbí.


Jak jsem psala výše, bílá část je magnetická a součástí balení je i 6 barevných dřevěných magnetů, magnetické dřevěné pravítko (taková tyčka, se kterou tady Jakub furt lítá a šermuje jako o život) a černý fix na whiteboard (má ve vršku schovaný magnet, takže můžete pohodlně připevnit na tabuli). Vršek fixu je zároveň i "mazátko".





K černé tabuli dostanete malé balení barevných kříd a houbu na mazání. Houbou smažete i popsanou bílou tabuli.


Role papíru je navlečená na dřevěné tyčce. Dodaná role má šířku 45 cm - je to asi standardní rozměr, protože mám rovnou pořízenou i náhradní roli značky Ikea o stejné délce. Nejdelší role, která se na tyč vejde, může měřit až 55 cm. Děti mohou kreslit i barvami - jako na kreslící plátno, k tomuto poslouží dvě nádoby na vodu, které jsou součástí balení. Jsou to takové ty "nevylévací" trychtýřové kelímky. Kelímky se zasunou do otvorů v odkládací poličce a jsou vždycky pohodlně po ruce.




A proč si myslím, že za to stojí?

Výhoda číslo jedna - multifunkčnost, tabule 3 v 1.

Výhoda číslo dva - tabule je dřevěná. Je to kus solidního dřeva, tím pádem se z ní stává poměrně stálý kus nábytku v dětském pokoji. Má své místo, svůj koutek u balkonových dveří, docela nebezpečně blízko světlému závěsu :)

Výhoda číslo tři - tabule je výškově nastavitelná. Pro nás nutnost, dvě malé děti různého věku ještě nějakou dobu porostou a myšlenka nastavitelných nohou mi přijde neuvěřitelně praktická. Výrobce uvádí, že je pro děti od 3 do 8 let, Jakub si v roce hravě poradí s nejnižší možnou výškou, ve které stojan aktuálně máme. Horní hrana tabule je tedy ve výšce cca 90 cm, takže pohodlná pro mrňata. Nohy jdou zvednout o cca 35 cm, takže se dostáváme na 125 cm a to už potěší i jakéhokoliv kreativního školáka.


Výhoda číslo čtyři - velká odkládací plocha pod kreslícími plochami, dobře dostupná z obou stran. Velkorysá polička na odkládání všeho potřebného, dva kelímky na vodu zasunuté do otvorů jsou relativně v bezpečí před vylitím, plus docela velká plastová nádobka, taky pěkně zapuštěná do poličky, na pastelky, magnety, křídy...




Přibližné rozměry naší složené tabule při nastavené minimální výšce:
  • délka: 58 cm
  • výška: 92 cm
  • šířka: 50 cm
Montáž mě popravdě trošku zaskočila. Krabice neobsahovala žádný český návod, což bych nějak oželela, ale k dispozici byl jen malý papír formátu A5 s nějakými dvěma malými obrázky, kdy nebylo poznat, jestli se na náčrtu jedná o šroubek, nebo kladivo :) Ve své podstatě to bylo ale celkem intuitivní a zvládla jsem to bez pomoci mužské ruky.

Kreslící tabule Graffiti je u nás oblíbená, obě děti na ní něco dělají každý den. Klára kreslí, Kuba maže, občas mu Klárka něco vysvětluje a hraje se na učitelku. Oba mají rádi magnety a protože nám doma chybí jakákoliv větší magnetická plocha, skládají si všemožné magnety právě na nové bílé tabuli.

Značka Janod je známá především kvalitním zpracováním, zdravotně nezávadnými materiály a krásným osobitým designem. Většina hraček jsou hračky se smyslem, mají za úkol děti nějak rozvíjet a vzdělávat. Já osobně jsem z nabídky hraček a her Janod naprosto hotová, mám pocit, že potřebujeme všechno, ještěže budou ty Vánoce...

Pokud se vám značka Janod líbí tak jako mně, mrkněte na stránky obchodu Medvídkové hračky, který nabízí obrovský výběr hraček tohoto výrobce. Navíc můžete při nákupu do 1.11.2016 využít slevu 5% (při nákupu nad 1300 Kč), když do objednávky zadáte slevový kód "blogzrzky5".

8 komentářů:

  1. Moc chválím za podrobný popis, kde myslíte na každý detail :-)To je super! Chtěla bych se zeptat na stabilitu tabule. Náš Jeníček je podobně starý jako Jakoubek, takže by se o tabuli určitě při hře dost opíral...je tabule stabilní? Nedá se snadno převrátit nebo povalit? Moc díky! P.S.Moc se mi Váš blog líbí, díky za něj..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, mám radost, že to píšete. Myslím si, že když už recenze tak co nejpodrobnější :) Jakub se o ni nijak neopírá, už prakticky chodil, když jsme ji doma postavili. Ale přijde mi dostatečně stabilní, nohy se nerozjíždějí, převrácená ještě nebyla a to jsou moje děti divočáci :) Děkuju za chválu, Jana

      Vymazat
  2. Máte moc pěkně napsanou recenzi k té dětské tabuli. Bylo by možné napsat i recenzi na něco většího, na pořádnou magnetickou tabuli, vhodnou pro školy? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji. Popravdě si moc nedovedu představit, jak bych mohla napsat recenzi na tabuli do školy :) Píšu recenze jen na věci, co máme doma, co máme vyzkoušeno, co s klidným svědomím mohu doporučit ostatním rodičům. Kdybych pracovala ve školství, možná bych něco mohla vymyslet, takhle v domácím prostředí se obávám, že nikoliv :) Mějte se hezky! Jana

      Vymazat
  3. Dobrý den, jaká je prosím dlouhodobější zkušenost? Stále drží atp.? Přemýšlím nad koupí, ale ještě jsem našla tabuli Hape. Byla už tehdy v nabídce nebo proč zvítězila Janod? Zkušenost se značkou? Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Markéto, tabule je pořád s námi, krom jedné věci je její stav stále velmi dobrý. Jak je ta spodní odkládací plocha (zelená), tak dno je lepené, no a nevím, který z mých lumpů se o to opřel a to dno se prostě odlepilo od rámu. Vzala jsem to znovu vteřinovým, drželo to do té doby, než se k tomu postavil Matěj. Musíme to přiťuknout hřebíčky, popravdě nevím, proč to výrobce měl jen lepené :( Nevím, zda jsem to vysvětlila pochopitelně. Jinak je stále stabilní, pevná, zkrátka v pořádku, krom této "vzhledové" vadě. No a Janod mi tenkrát byl sympatický, chtěla jsem dřevo, výškově nastavitelnou, kombinovanou černá tabule plus whiteboard, tak mi to tak nějak vyšlo. Hape bude určitě taky top kvalita, toho bych se nebála :) J.

      Vymazat
  4. Dobrý den, ještě mě napadá, zda není trochu nepraktické, že jsou otvory s kelímky na štětce s vodou na barvičky pod klasickou tabulí přes kterou nejde připevnit papír? Viděla bych je spíš na druhé straně pod tou magnet.tabulí přes kterou se přehodí papír a uchytí magnety/pravítkem. Možná se ale dá ta odkládací polička už při montáži otočit, ne? A také jaký je materiál klas.tabule-zda je to ta tabulovina, jak známe ze škol, nebo jen nalakované/natřené dřevo? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to bude spíš montážní chyba, řekla bych :) I když na ofiko obrázcích to tak mají taky... A ta tabule, nejsem si teda jistá, spíš bych řekla, že podle váhy spíš jen natřené dřevo :/

      Vymazat