čtvrtek 13. října 2016

Dětská rýma a co s ní

Asi mi dáte za pravdu, že jste nikdy neměli tolikrát za rok rýmu, jako teď, když máte děti. U nás to platí. Bývali jsme s Chlupáčem zdravé kusy, teď od děcek chytneme kdeco. Je ale fakt, že na nějakou karanténu si doma moc nehrajeme, pusinkování a mazlení neomezujeme ani s nudlí u nosu :)

S příchodem podzimu jsme se během tří týdnů vystřídali s rýmou všichni čtyři. Rýma je otravná, přijde mi, že děti to berou mnohem statečněji než já. Rýmy jako takové se zbavím docela rychle, ale většinou pak nastoupí zadní rýma, kterou nesnáším, a bolest v krku. Takže prolévám nos speciální konvičkou, kloktám vincentku, dělám si česnekovou pomazánku, olizuju med, piju zázvorový čaj.


Přidávám několik tipů, co se nám při rýmě osvědčilo. Ono ji stejně nějak extra vyléčit nejde, ale existuje pár věcí, které ji udělají aspoň trochu snesitelnější.

1. Smrkání a odsávání. Klára smrká asi od dvou let sama, stejně ale nemá takovou sílu, aby to vysmrkla všechno. Je potřeba ji do smrkání furt tlačit, připomínat. Ale budiž, i tak je to velká úleva. Vysávání malých nosánků je totiž peklo. Vysát těm malým nos je téměř nadlidský výkon a vyžaduje značnou fyzickou sílu. Odsávačku na vysavač Baby-Vac 2 jsem pořídila ještě před Klářiným narozením a jsme s ní spokojení (mám pořízenou i malou manuální odsávačku, dvouhadičkovou se zásobníkem, kdy odsává rodič ústy, ta je ale naprosto o ničem, neodsaje vůbec nic a malá hadička může v nose sliznici poranit. Tu tedy nedoporučuju). Musím říct, že Klárce jsme vysávali nos vysavačem celkem často, při každé rýmě, několikrát do roka. Teď s Jakubem jsem to trochu přehodnotila, někde jsem četla, že odsávat nos se má jen tehdy, když dítě nemůže přes ucpaný nos dýchat nebo pít/jíst/kojit se. Je jasné, že vysávání narušuje nosní sliznici a proces hojení může prodloužit. Když vidím, že Jakubovi rýma teče ven a dýchá, jenom mu nos utírám. Nevysávám. Když už po vysavači sáhnu, tak před spaním, ale to ho většinou rozeřve tak, že se mu tvoří rýma další a další :) Takže začarovaný usoplený kruh.

2. Kapky, spreje a konvička. Konvička Rhino Horn na prolévání nosu solným roztokem je pro mě takový malý zázrak. Kdysi mi ji doporučili na ORL a od té doby na ni nedáme dopustit. Naprosto vytlačila všechny kapky a spreje do nosu. Samozřejmě ji nejsou schopny používat malé děti, takže konvičku používáme jen já s Chlupáčem. Dětem kapeme a stříkáme do nosu roztoky na bázi mořské vody nebo fyziologického roztoku, nejlepší zkušenost mám se Stérimar Bébé (sprej) a Libenar (plastové ampulky, které jsou vhodné hlavně pro miminka).

3. Vyšší spaní. Tohle mi přijde jako nutnost. Koupila jsem speciální klín, který vložím pod polštářek (máme pořád jen ty úplně placaté) a hlava je v mírně zdvižené poloze (sklon je asi jen 13°). Kdysi jsem podkládala dvě nohy Klářiny postýlky tlustými slovníky :)

4. Vlhký a chladný vzduch. Nejhorší na rýmu je ústřední topení. Suchý a teplý vzduch, v něm se to pěkně množí, blbě se dýchá, vysušená sliznice štípe. Snažíme se mít neustále doma příjemný, spíš chladnější vzduch, rozhodně byt nepřetápíme a topnou sezónu začínáme zhruba v listopadu :) Jsme docela otužilí a horko moc nemusíme. Často větráme, a když už topíme, snažíme se na radiátorech mít nějaké nádobky s vodou, aby se odpařovala, nebo do místností dáváme sušit vyprané prádlo. Na rýmu jsou fajn i procházky, takže pokud s nachlazeným dítětem sedíte několik dní doma v teple, spíš mu uškodíte.

5. Aromalampa. Já jsem svíčkový typ. Nejen kvůli atmosféře a měkkému příjemnému světlu, ale poslední dobou se snažím využívat aromaterapii k doplnění léčby. U aromalampy mám hned několik olejíčků, kterými se snažím provonět vzduch. Nejúčinnější je eukalyptus, který pomáhá při všech dýchacích obtížích, čistí vzduch, příznivě působí na migrény, je účinný při rýmě a posiluje imunitu. Taky tea tree oil, který má zase silné antiseptické účinky. Vhodná je taky borovice a citrusy.

6. Promazávání kůže narušené rýmou. Když už je rýma a musí se smrkat, nebo utírat nos, za den je pokožka nosu a jeho okolí červená, bolavá a suchá. Kuba kňučí beze slov, Klára už dokáže jasně říct, že ji to bolí a nechce dál smrkat, takže je na místě poškozenou pokožku něčím dobře promazávat a ošetřovat. Jeden výrobek používáme už přes rok a je to pro mě top! Bio Karité dětský nosní balzám od Saloos. Tento balzám do kapsy s obrázkem slona obsahuje vysoký podíl bambuckého másla a tak krásně promaže vysušenou pokožku, zároveň ji regeneruje. Hojení napomáhá i výtažek z heřmánku. A je bio. Používáme ho všichni, nejen děti (existuje však i dospělácká forma balzámu, kde je vyšší podíl máty a eukalyptu) a za sebe můžu říct, že při pravidelném mazání několikrát denně, mám druhý den pokožku téměř zhojenou. Největší výhodu vidím v tom, že nijak neštípe, je velice jemný a děti se tak natírání nebrání. Na natření nosu stačí velice tenký film, konzistence balzámu je hutná. Seženete ho zhruba za 70 Kč. No a teď jsme nově pořídili ještě novinku dětský olej Nosánek, taky Saloos. Oleje mi jsou poslední dobou sympatické, tak jsem ho chtěla vyzkoušet i na dětech. Olejíček samozřejmě plní podobnou funkci jako Karité balzám, tím mám na mysli promazávání a regeneraci poškozeného nosního okolí, oproti balzámu však dokáže díky éterickým olejům uvolnit dýchání a usnadnit smrkání nebo odsávání. Já vždycky olejíček nanáším i do nosních dírek dětí a snažím se ho tam jemně vmasírovat. Hlavně Jakubovi se tento malý rituál asi líbí, protože drží a ani nedutá, což je u něj dost nezvyklé, normálně protestuje u každého kosmetického úkonu. K ošetření nosu stačí jen jedna kapka olejíčku, takže vám balení za 90 Kč vydrží pěkně dlouho. Tyto produkty se vzájemně pěkně doplňují a rozhodně u nich zůstaneme.




Jak řešíte rýmu doma vy? Co pomáhá vašim dětem? Odsáváte jim nos? Budu ráda, když se podělíte o vaše zkušenosti v komentářích.

12 komentářů:

  1. Rýma je fakt na nic. Musím říct, že (pod)zimní čas máme snad stále období před rýmou, rýmové a po rýmě, ale už zdaleka se tím tak netrápím jako když byl Tomáš malý. Mimochodem, ten měl první rýmu už v necelých třech týdnech. Výbornou zkušenost máme, právě jak píšeš, s Libenarem pro miminka a se sprejem na bázi mořské vody, v horších případech sáhnu pro Nasivin kapky. Odsávačku používám už jen pro 7 měsíční Adélku, téměř dvouletý Tomáš už celkem obstojně smrká. Také používáme odsávačku na vysavač, ale osvědčilo se mi, že používáme jen ten nástavec na hadici, na který kupujeme tu hadičkovou odsávačku (původně určenou k odsávání ústy). Přijde mi to hygieničtější, podle mě se to lépe udržuje a také dobře odsává a po každé rýmě kupuji novou. Ta original odsávačka se mi prostě špatně držela u nosíku, který se pochopitelně neustále snažil někam zdrhnout. Dávám pozor, abych sliznici neporanila, děti s tímto nikdy neměly problém. Odsávám ráno a večer, přes den jen když vidím, že je to opravdu nutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za zajímavý tip ohledně odsávačky. Mě zas u toho Baby Vacu přijde, že to do toho nosu pěkně pasuje, že to tam zajede jen kousek, tak akorát.

      Vymazat
  2. Jani, u nas tedy zabiraji pripravky od Justu jednak tymianova masticka a take sprej Eucasol. Je to drazsi ale vydrzi!!! Ja odsavam take uz mnohem mene, hlavne rano a pred spanim. Mame take zvlhcovac vzduchu. S mastickou balzamem od Saloos mam take dobre zkusenosti. Nastesti se zatim holky drzi tak jen prevence homeopatiky a obcas morska voda. Prejme si at jsou detatka zdrava! Silvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvi, ty přípravky neznám, ale taky na ně mrknu. Můžu se zeptat, jaká homeopatika jako prevenci používáte?

      Vymazat
  3. Jani ja davam holcickam oscilo, mam osvedceno uz z lonska a holcicky byly fit cely podzim i zimu. Vite ja jsem s homeopatiky opatrna verit ci neverit... ale ja verim. Mam kontakt na homeopaticku - to kvuli jinym vecem a toto mi rekla ze ok na podporu imunity. Opet musim rict je to drahe... ale co uz. Letos jsem zacala i s rybim tukem. Mrknete na http://www.justnahrin.cz/produktove-rady/specialita najdete tam i tu tymianovou mast. Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvi, moc děkuju, nad Oscilem taky dlouho přemýšlím. A hlavně už si musím najít nějakyho homeopata, já bych tomu totiž ráda věřila :) Já mám s homeopatiky zkušenost malou, brala jsem docela pravidelně na podporu kojení, pak něco, když mi vytrhli osmičku a děckám na zuby. Ale nic uceleného, a všechno víceméně amatérsky. Na stránky mrknu, děkuju!

      Vymazat
  4. Musím říct, že na ten Rhino Horn taky nedám už asi rok dopustit a děkuji za typ na odsáváčku, teďka to aktuálně řeším a pomohla jste mi s výběrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo, taky ho zbožňuju :) Ten pocit čerstvě prolitého nosu se nedá popsat :) Odsávačka je dobrá, neprohloupíte. Jana

      Vymazat
  5. To me se osvedcil tento levny nosni sprej https://www.lekarnasporilov.cz/leciva-a-doplnky-stravy/kasel-chripka-a-nachlazeni/acc-nosni-sprej-20ml-novinka-od-3-let-vhodny-na-zadni-rymu.html . Vyzkousela jsem hodne pripravku, ale tento nejucinnejsi, do dvou dnu je ryma pryc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny, díky za tip. Já se moc nevyznám v těch složeních, ale většina nosních sprejů mě děsí. Na druhou stranu pokud pomůže i na zadní rýmu, ráda ho vyzkouším!

      Vymazat
  6. Dobrý den
    ja urcite doporucuji priordne
    bylinky atd
    kouknete treba sem https://drkh.cz/uvolneni-dychacich-cest-rady-a-tipy/

    OdpovědětVymazat