pondělí 24. října 2016

13. měsíc s Jakubem

Přijde mi, že od té doby, co Jakub oslavil 1. narozeniny, je to úplně jiné dítě. Prostě miminko je nenávratně pryč. Po kolenech leze už jen tehdy, když brázdí byt s nějakým autem v ruce a hlasitě vyřvává bembem (brmbrm). Jinak lítá jako zběsilý, strašně si užívá tu nově nabytou schopnost. Je rychlý, je sebejistý, je spokojený. Už toho i poměrně dost ujde, ale rád si odpočine v kočárku. Na chození už má svoje první boty - zimní Tikki Shoes (brzo bude recenze).


Co se nám za poslední měsíc nedaří, je uchránit ho od nachlazení. Už asi třetí týden má s malými přestávkami rýmu, je to otravné, naštěstí bez teplot a dalších příznaků, takže já to tak trochu svádím i na zuby, které se mu klubou. Těch má mimochodem 5.


Nosí oblečení velikosti 86, tabulkově to sedí, mně ale přijde o něco drobnější než většina dětí v jeho věku. Atletická postava, hodně běhá a málo jí.

Je docela společenský co se dětí týče, má své oblíbence, třeba z Terezky, která je o dva měsíce mladší, je hotový. Obecně se mu líbí děti, když je ale někdo (neznámý) hodně nerespektující ten jeho osobní prostor příliš hr, neváhá ani vteřinu a obranně vrčí :) Pudy pračlověka.


Stále netrpělivě čekám na slovo "máma", ale Jakub mě schválně škádlí. Občas řekne něco jako "ta" a "dě", co nesplete nikdy je "baf" a "ne". Slovní zásoba tedy žádná. Ale i u Klárky jsme si na první slova počkali.

Užívá si své začátky v Montessori, kam chodíme každé úterý. Samozřejmě ho nejvíc fascinují malá umývadla a většinou je během prvních pár minut mokrý jako myš, pravidla a řád ho moc nebere, ale já ho to naučím, stejně jako Klárku. Je hodně šikovný na Montessori pomůcky, dokáže trpělivě skládat, nasouvat, třídit. Společný čas na elipse ho taky baví, stoupne si doprostřed a tančí.


Spává jednou denně, někdy se zadaří i 2,5 hodiny, to je panečku krása. V noci je to stále o ničem, často se budí, na kvalitní spánek si asi ještě nějaký ten měsíc počkám. Klárka teď začala nad ránem chodit za námi do ložnice a tak je mám po probuzení pěkně u sebe oba dva. To si užívám, ten klid, to teplo, tu něhu.

2 komentáře:

  1. Šikovný kluk, krásná obzvlášť ta poslední fotka :) Kdybys měla někdy náhodou chuť se trochu víc rozepsat o Montessori, moc ráda bych si to od tebe přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Babeto, moc díky. Jednou jsem už jeden článek o Montessori psala, s Klárkou, ale mám v plánu ještě druhý s oběma dětmi. Takže díky za připomenutí. My nejsme ale úplně radikální zastánci Montessori, bereme si z něj jen něco, a něco nám úplně nevyhovuje, tak to necháváme plynout. Tak nějak střídmě :)

      Vymazat