pondělí 29. února 2016

Hračky pro miminko / 0 - 6 měsíců

Pokud máte doma jako já malé miminko a k němu o něco větší dítě, dáte mi za pravdu, že s hračkami pro mimino si hlavu zas tak moc nelámete. Jakub (5,5 měsíce) totiž statečně objevuje, co dům dal. Dokud byl úplný ležáček, byl odkázaný na pasivní přijímání toho, co jsem mu já nebo Klára cpala před obličej a později do ručičky. Teď se z Jakoubka stal plazící se živel a nic ho nezastaví. Dnes se za námi doplazil do vedlejší místnosti, vyrazil na strastiplnou náročnou několikametrovou cestu za veselými hlasy, které ho sobecky na chvíli opustily. Od jeho narození volím cestu absolutní svobody, děti nechávám spolu, Klárce vysvětlujeme, co může a co se nesmí, bedlivě sleduju, aby neměl v dosahu malé věci, co by mohl spolknout, ale jinak to nechávám na přírodě :) Kubík si tak často hraje s Duplem, s dřevěnými potravinami, šustícími obaly, omalovánkami a s chlupy na koberci. Mňam.

I přes to všechno má svoje oblíbené "klasické" hračky, se kterými tráví rád svůj pobyt na zemi. Tady je seznam hraček pro dítě od narození do půl roku, které se mi u malého miminka výborně osvědčily, třeba se někomu z vás bude hodit (dobře si totiž pamatuju, jak jsem procházela mraky eshopů a hledala vhodné hračky pro Kláru, když byla miminko).

Hrací kolotoč nad postýlku

Samozřejmě si jej můžete koupit, ale pokud máte tvůrčího ducha, zkuste si nějaký originální vyrobit, třeba podle zásad Montessori. Klárka měla kupovanou barevnou klasiku, Kubíčkovi jsem na první tři měsíce kolotoč upravila, sundala jsem ze závěsů barevná zvířátka a nahradila je černobílými srdíčky. Dřevěný držák pro dětský kolotoč můžete koupit třeba tady a tady zase dřevěný závěs. Co si na něj navěšíte, je jen na vás.

Found on Pinterest

Hrací dečka se závěsnými hračkami

Pořiďte dostatečně velkou hrací deku s hrazdičkami, na které jdou navěsit hračky. Na trhu je jich spousta, většinou jsou hodně barevné. Snad na každé hrací může malé miminko postupně objevovat nejrůznější aktivity. My máme tuto kvalitní deku s polštářkem značky Oops, se 3 zrcátky, pískacími a šustivými prvky. Je taková trochu jiná, motiv města mi přijde originální. Kdybych nekoupila výhodně tuto, vybrala bych asi deku značky Skip Hop. Na druhou stranu, Kubík bude mít za chvíli 6 měsíců a na dece už moc dlouho nevydrží, poměrně rychle se otočí a šup někam pryč. Takže začněte brzo :)


Found on Google

Měkké knihy, Quiet books, Silent books

Nejrůznější měkké knížky milovala i Klára. Máme jich doma několik, ať už gumové, které jdou vzít i do vany, nebo textilní, kterým se často říká Activity books. Jsou super, dítě se s nimi může mlátit do hlavy (nebo vás) a nebolí to. Jdou vzít do kočárku, do MHD, k doktorovi. Zpříjemní cestu autem. Pokud jste šikovná a kamarádíte se s šicím strojem, vyrobte si nějakou. Inspirace na Pinterestu je nekonečná. A pokud šikovná nejste a jste ochotná investovat nějakou tu tisícovku, na Fleru si nechejte nějakou ušít na přání - třeba tady.


Muchláček

Klára je sice nijak nevyhledávala, Kubík o něco víc. Jsou děti, které přímo milují něco žmoulat, cucat. Obzvlášť ty, které se nekamarádí s dudlíčkem, jako je ten můj. Skvělí jsou malí placatí plyšáci nebo malé dečky s barevnými štítky z různých materiálů. Dobrou zkušenost mám se značkami Snooze Baby a Happy Horse.


Plyšová hračka s aktivitami

Tady je mnoho možností, buď nějaký plyšák, který má na bříšku zrcátko, místo nohy kousátko, pískající hlavu a šustící ucho, je vyroben z různých materiálů a má hezké barvy, nebo stejně může posloužit měkká kostka nebo balónek s rolničkou. Máme všechno a obě děti tyto hračky milovaly. Jsou naprosto nezbytné, pokud často cestujete autem. Při troše štěstí se jimi děti rozptýlí. Níže na fotce jde vidět Skip Hop žirafa a papoušek. Klára měla Lamaze soba a dodnes s námi jezdí v autě. Navíc jsou tyto hračky dost multifunkční, oceníte je i v kočárku, pomocí šikovných klipů připevníte kamkoliv potřebujete.


Barevné spojovací kroužky

Přitom taková blbost. Céčka pro mimina. Kuba je miluje. Máme doma asi dvě sady a hraje si s nimi rád. Kouše, trhá, třepe. Klára zkouší spojovat a rozpojovat. Zábava za pár korun, na doma, do kočárku, autosedačky.

Found on Google

Oball

Toto byla Jakoubkova první oblíbená hračka. Ze začátku si hrál s Klářiným velkým Oballem, na Vánoce dostal svůj menší, zelený a chrastivý. Oball je měkký a díky otvorům se krásně drží i tou nejmenší ručičkou.


Chrastítka a kousátka

O nich jsem nedávno psala samostatný příspěvek - klik. Pokud taky propadnete kouzlu těch dřevěných, doporučuju rozhodně značku Plan Toys. Zatím jsem nenašla lepší, jsou krásně zpracovaná, barevná, přitom vkusná. Kuba je miluje. Z kousátek doporučuju pořídit aspoň jedno chladivé, které může ulevit při bolestech rostoucích zoubků.

Jednoduchá leporela

Kubovi čteme jednoduchá říkadla, českou klasiku, jako je Vařila myšička kašičku a Foukej foukej větříčku. Pak nějaké básničky o zvířatech. Takto malé děti potřebují nesložité ilustrace, z toho důvodu jsem na Vánoce pořídila originální černobílé leporelo pro nejmenší děti.

4 komentáře:

  1. Ahoj zrzko! Články čtu i ty aktuální, neboj, ale sem do starších se ráda vracím pro inspiraci věku odpovídající naší Babeťačce. A poslušně hlásím, že tento seznam máme vyčerpaný ;) Dokonce jsem po dlouhém hledání našla v knihkupectví i leporelo z poslední fotky, je skvělé, děkujeme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Babeto, no super, mám vždycky radost, když čtu podobné komentáře :) Jsem ráda, že Babeťačce sedí to co Jakoubkovi. Když jsem teď u kojení a uspávání přemýšlela, co bych napsala o hračkách teď (6-9 měsíců) napadají mě: plastová flaška, závěs, lžička a dálkový ovladač... A Klára :)

      Vymazat
    2. :D výborně, následuje tedy úsporné období.. :D Mějte se :)

      Vymazat