neděle 14. května 2023

Knihy pro děti | Kdo krade dětem pohádky

I když jsou už mé dvě děti ze tří samostatní čtenáři, společného čtení před spaním se jen tak nevzdáme. Je to patrně ten nejlepší rituál, který jsme s narozením Klárky zavedli, a i když je to časově občas náročné, u večerního předčítání se až na výjimky sejdeme celá rodina. Takové knížky je potřeba volit s rozmyslem. Nejradši máme příběhové knížky, o kterých si navíc můžeme povídat. Máme favority, ke kterým se rádi vracíme. Loni nás takto nadchla kniha Kdo krade dětem čtení. S oblibou říkám, že si nás tenkrát sama našla. A dodnes ji beru, jako silně „edukativní materiál“. Je to jedna z nejlepších knih, kterou máme v nadupané knihovně.


Prvotina Jiřího Kreče zaujala široké čtenářské publikum. Nadšeně ji doma přivítali všichni rodiče, kteří milují knihy. Samozřejmě tuto lásku chtějí přenést i na své děti. A tato kniha je pro ně jako dělaná. Na příběhu Terezky jim ukáže, jak je důležité čtení. Co nám dává. Kolik toho díky němu získáváme. A o co přicházíme, když nečteme. Terezka se svým tátou, bráchou a známými knižními hrdiny nás po malých krůčcích navedou k odpovědím, proč dnešní děti méně čtou. Interaktivní kniha plná otázek a rozumných vysvětlení mi nadobro uvízla v hlavě. A v srdci.


Je pochopitelné, že se autor vydal i na další cestu knižní fantazií. Před Vánocemi vydal druhý díl s názvem Kdo krade dětem pohádky. Zaujal pevné místo v naší knihovničce. První kolo čtení proběhlo už mezi svátky, druhé teď. Nejlépe to vystihl sám Jiří (dala jsem si to doma na ledničku):

„Moudrost ukrytá v pohádkách pomáhá našim dětem najít tu správnou cestu životem. Nechte je putovat z pohádky do pohádky a pomozte zachránit pohádkovou říši.“

— tatínek Terezky

Pohádková říše je ohrožena a Terezka se musí vydat vstříc novým dobrodružstvím. Musí řešit úkoly a na své cestě putuje po celém světě a skáče z pohádky do pohádky. Při záchraně pohádkové říše jí tentokrát pomáhá i její bratr Kuba.

Podaří se oběma sourozencům vyřešit všechny úkoly a přijít na to, kdo je vládcem pohádkové říše a kdo ji může zachránit?


Přiznám se, že když se narodila Klára a přišly na přetřes klasické pohádky, měla jsem pochybnosti. Přišly mi místy kruté. Nespravedlivé. Prvoplánové. Vina a trest. Dobro a zlo. Pak jsem se zamyslela, proč tomu tak je. 


Pohádky v sobě nesou úlohu morálního ponaučení dítěte. Malé děti nedokáží číst mezi řádky. Všechno potřebují říct přímočaře. Narovinu. Potřebují jasně vidět rozdíl mezi dobrem a zlem. Potřebují ho snadno rozpoznat. Proto jsou rozdíly mezi hrdiny a záporáky tak výrazné. Pohádky oslavují kladné vlastnosti člověka, statečnost, spravedlnost, vytrvalost, ale také lásku. A pak jsou tady samozřejmě problémy, které hlavní hrdinové pohádek překonávají. V těch se děti samy poznají: strach, žárlivost, chtivost.




A přesně o tom celý příběh je. O tom, jak se tradiční pohádky vytrácejí z našich životů. A jak to může být nebezpečné.

Kdo krade dětem pohádky je velkolepé dobrodružství, ještě větší zamyšlení, a nekonečný prostor k rodinným diskuzím. Nezapomínejte na pohádky. Nebojte se jich. Vašim dětem rozhodně neublíží. Klasické pohádky vnášejí do našich duší úlevu a naději, že všechno nakonec dobře dopadne. A to potřebujeme slyšet všichni. ♡


Obě dvě knihy Jiřího Kreče včetně inspirujících doplňků můžete koupit v e-shopu Kdo krade dětem.

2 komentáře:

  1. Já vlastně rozumím těm vašim argumentům a tomu, že se vlastně ty klasické pohádky vytrácejí. Na druhou stranu dnešní databáze knih jsou opravdu plné i kvalitních knih pro děti, které ale pocházejí z pera nových mladých autorů. Ono co si budeme povídat, Hrátky s čertem nebo Kocour Mikeš v konkurenci moderních pohádek obstojí jen stěží.

    OdpovědětVymazat