sobota 23. prosince 2023

Hrajeme | Medvěd Wrr: Poprask na kolejích

Roztomilému medvědovi Wrr se v Česku daří. Mezi dětmi je oblíbený a k původně jedné knize přibyly další poklady. Medvědí rodina se rozrostla a my máme doma kromě Netopýra Warrena už asi všechno. Knížky děti bavily natolik, že jsme se ujali také her. Protože víte, hry my rádi. O subtilní karetní hře Medvěd Wrr jsem pěla ódy po našem balkánském roadtripu, protože jsme ji prakticky nedali z ruky. Pár karet a zábava jako hrom. Poslední dny si naopak hodně užíváme mladšího brášku této hry, Medvěd Wrr: Poprask na kolejích mně osobně přijde ještě zábavnější, promyšlenější a komplexnější co do hratelnosti. Vyšla pod taktovkou ADC Blackfire.


Stejně jako prvně vydaná hra je i tato poměrně kompaktní a skromná na množství komponentů, což oceníte převážně na cestách. Vejde se do batůžku a nestrávíte hodiny checkováním, jestli jste na chalupě něco nezapomněli. Oproti první hře vstupují na scénu kromě karet také další prvky — např. kostky nebo figurky. Ty jsou dřevěné a znázorňují malé medvídky Wrr ve čtyřech barvách a taky černého padoucha Crocse.

Crocs řídí vlak, ve kterém se schovávají pohádkové medvědí postavičky. Crocs svými pravidelnými kontrolami uvnitř jednotlivých vagónů ohrožuje malé kamarády. Ti se proto snaží za každou cenu z rozjetého vlaku dostat. Potřebují obsadit celkem pět vagónů podle vybraného pravidla.

Jak počet figurek napovídá, hru si užijete až ve čtyřech hráčích a zvládnou ji děti zhruba od první třídy. My hrajeme zpravidla ve třech, Matěj jedině v kooperaci se mnou: on hází a posouvá, já přemýšlím. :) 

Už jsem naznačila, že tato hra kombinuje více herních mechanismů. Hází se kostkami a hledají se vhodné kombinace symbolů na kostkách tak, aby nám pomohly obsadit příslušné vagóny. Můžete už také taktizovat, pomocí bonusových žetonů, můžete sobě pomoct, ale jinému zlehka uškodit. Nic drsného, nebojte.

Hotovo máte do dvaceti minut, zatím se nám mockrát nestalo, že bychom protahovali. Je to svižné, má to spád. A děti nestihnou být otrávené. Pokud oceníte původní českou hru s jednoduchým, ale logickým herním mechanismem, užijte si Poprask na kolejích. Třešničkou na dortu je parádní grafické zpracování, jak jste u Medvěda Wrr zvyklí.

Kdo z vás si také oblíbil roztomilého medvěda Wrr? V tom případě vám doma nemohou chybět ani hry.

-
Za Poprask na kolejích ze srdce děkuju vydavateli Blackfire.

Žádné komentáře:

Okomentovat