pondělí 5. února 2018

Učíme se doma / Mapy & Kontinenty & Fauna

Zima je skvělé období pro domácí vzdělávání. Nebýváme přece jen do večera venku, máme prostor víc vyrábět, víc kreslit, víc číst, víc bádat. Obě moje děti jsou zvídavé a nové věci je zajímají (asi to tak má většina dětí, pokud to v nich neutlučeme). To je vlastně princip celého "alternativního" vzdělávání, které vychází z předpokladu, že dítě se chce samo od sebe učit. Jen třeba ve svém tempu, jiném rytmu, odlišném sledu, než nakazuje univerzální osnova. Myslím, že naše knihovnička obsahuje tak z půlky příběhovo-pohádkové knížky, a z poloviny ty vzdělávací. Všemožné encyklopedie, knihy o přírodě, o zvířatech, o vesmíru a dinosaurech, o lidském těle anebo o počasí... Klárka mívá období, kdy chce číst výhradně příběhy, jindy zas měsíc nechce nic jiného, než poznávat zajímavosti ze světa živočichů.


Mezi takové knížky patří i celosvětový fenomén Mapy známých polských ilustrátorů (Aleksandra a Daniel Mizielińští). V roce 2016 vydalo nakladatelství Host. Naprosto dokonalá kniha do domácí knihovny, taková ta knížka, co budete opatrovat celý život, budete se k ní vracet, budete v ní objevovat nové a nové krásy.


 
My jsme knihu dostali už k loňským Vánocům a já si ji hned zamilovala. Už jen proto, že jsem vždycky tíhla k zeměpisu, ráda jsem doma v atlasech listovala, celou jednu stěnu mého dětského pokoje zdobila mapa světa, ale hlavně proto, že tak ráda cestuju. Tento atlas je tak netradiční, že si ho zamilují už opravdu malé děti, řekla bych zhruba od 7 let. Je totiž obrázkový a velice trefně (a kolikrát vtipně) vystihuje typické znaky dané země. Produkty, které se v zemi vyrábí, zvířata, která tam žijí, přírodní úkazy typické pro jednotlivé státy, dějiny, kulturní zvláštnosti, tradiční sporty i pokrmy...



 
Toto cestování prstem po mapě vám dá určitě víc, než prohlížení tradičního atlasu, kde sice najdete silnice a geografickou přesnost, nenajdete tam ale to, co dělá stát státem. Aniž byste vytáhli paty z domova, můžete vidět egyptské pyramidy, islandské gejzíry, anglického džentlmena, tučňáky císařské, nebo polární záři.  






 
Skrze Mapy se můžete podívat do 42 zemí světa a na 51 dvoustranách na vás čeká přes 4000 obrázků. Atlas je velmi umělecky zpracovaný, vypadá jako opravdu stará kniha s nádherně zdobenými stranami a lehce zažloutlými listy. Knižní skvost.

 
Dlouho jsem dětem nepřipravila žádnou Montessori aktivitu, tak jsem se v souvislosti s Mapami hecla. Máme doma spoustu zvířátek Schleich, se kterými si děti každý den hrají, a z Montessori kroužků jsou zvyklí s nimi pracovat. Podle "našich" zvířat jsem připravila poznávací karty, které jsem vytiskla a zalaminovala. Kubík může jednoduše přiřazovat zvířata ke kartám a Klárka už může pracovat geograficky.


 
Poznávací karty si můžete samozřejmě stáhnout ve formátu PDF u mě na blogu tady. Třeba někomu z vás poslouží k podobné aktivitě. Je to celkem 6 listů vždy po 4 obrázcích. Tisknete tedy 6*A4. Výběr není zdaleka vyčerpávající, ale vytvářela jsem to "na míru" naší zvířeně.

4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    děkuji za krásnou isnpiraci, knížka vypadá nádherně a určitě jí zařadíme do naší knihovny :) Kartičky jsem si již stáhla a přítel zalaminuje :) Zvířátka teprve postupně kupujeme :) Přeji krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, rádo se stalo. Je to opravdu jedna z nejlepších knížek, co znám. Je to ten typ knížky, co se dědí z generace na generaci, prohlížet si v ní může dědeček i pětileté dítě. Jsem ráda, že karty někomu poslouží.

      Vymazat
  2. Knizku uz mame doma ve skrini a chodim se kochat, ja jsem na zemepis absolutni drevo, tak si rozsiruju obzory :-) Zatim mam schovanou na vhodnou prilezitost. Od stejnych autoru mame D.O.M.E.K. a syn ho miluje, cas od casu si cteme, v jakych zajimavych domech lide bydli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DOMEK doma nemáme, ale taky se mi líbí :) My na podobné téma máme Domov - na blogu je recenze. My s mužem právě zeměpis rádi měli a cestování milujeme, takže tyto Mapy jsou pro mě srdcovka :)

      Vymazat