úterý 20. února 2018

Knihy pro děti / Podívej! Příroda

Do knihovničky nám přibyla další přírodopisná velkoformátová knížka z nakladatelství Bookmedia - krásná a co do obsahu velmi kvalitní kniha Podívej! Příroda. Autorem je polský biolog a znalec savců Tomasz Samojlik a tak je jeho povídání o zákonitostech přírody informačně hodnotné.
 

Velká kniha o téměř 100 stranách v sobě ukrývá odpovědi na otázky z říše zvířat i rostlin. Kniha je rozdělena dle ročních období (brzké jaro, vrchol jara, brzké léto, vrchol léta, podzim a zima) a také podle různých ekosystémů (listnatý les, jehličnatý les, hory, řeky a jezera, pole a louky, město a park, mokřady). Nespornou výhodou polského původu je fakt, že kniha popisuje přírodu nám dobře známou. Žádná exotika, víceméně všechno můžete s dětmi pozorovat při procházkách v okolí.   
 


 
Každá dvojstrana je založena na bohaté ilustraci - výřezu dané krajiny v jednom ročním období. Na této ploše je krátký úvodní text, který shrnuje zásadní údaje. A všechny ostatní informace jsou "bublinového" charakteru, což je pro dětského čtenáře určitě příjemné. Čtení může být dokonce zábavné, protože všechny bílé bubliny v knížce jsou vlastně dialogy mezi zvířaty. Barevné bubliny jsou čistě popisné. Texty jsou velice jednoduché, stručné.
 






 
Chytrá knížka naučného charakteru, která nenásilnou formou dá dětem (a rodičům) odpovědi na mnohé otázky. Větší děti si v ní můžou listovat sami a pokaždé najdou nové a nové souvislosti.

4 komentáře:

  1. Tak tak je také krásná! Přijdu asi kvůli knížkám na mizinu :))))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, to moc dobře znám :) Chtělo by to nějaké dotace na knížky, jako za zachování čtenářské gramotnosti :)))

      Vymazat
  2. Jejda, to je moc krasna knizka. Jak se libi detem? Nekdy jsem z nektere knizky nadsena a deti ji absolutne ignoruji a naopak. U nas jsou momentalne hit knizky s okenky, mame dopravu, lidske telo a dinosaury od Svojtky a cteme poslednich par dni porad dokola. Mozna si i zapamatuji i nejaky ten nazev dinosaura krome brontosaura a tyranosaura :-) Jen bych potrebovala navysit budget na knizky, coz asi doma neprojde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to je normální, máme to stejně. Já je vedu spíš k těm krásným knížkám, ale pak v knihovně stejně zvítězí Peppa Pig a Frozen :D Pro mě je nejdůležitější, aby si vypěstovali lásku ke knihám (což podle mě mají). Tato knížka je baví ve vlnách, Kubíka ty jednodušší věci, Klárka se pídí po detailech. Pak jsou dny, kdy čteme jen Lociku nebo Krásku a zvíře, dnes u našich zase několik kapitol Dětí z Bullerbynu... Ale musím souhlasit, že okénkové knížky jsou TOP i u nás.

      Vymazat