čtvrtek 15. února 2018

Mama tip / Vtipné kaše

Klárka jedla kaše, když byla malá, teď už je skoro nechce. Kuba nechtěl kaše, když byl malý, teď si je rád dá. A já se malými krůčky vyhrabávám z 35 let zažitého stereotypu, kdy na snídani musí být nutně bílé pečivo s něčím. A často i na večeři. A tak do svého jídelníčku pašuju postupně dvě vylepšení. Smoothies a kaše. Na podzim jsme si koupili nutri mixér od Ety a každý den máme velkou sklenici barevného smoothie. Někdy mě na shake popadne chuť i ráno, to si k ovoci přimíchám navíc ovesné vločky s jogurtem a mám to místo rohlíku se sýrem. A občas s Jakoubkem posnídáme kaši, nejčastěji ovesnou. Chtěla bych, aby se zejména kaše staly nedílnou součástí našich stravovacích návyků.


Cesta k nim je trochu krkolomná, přijde mi, že rodiče musí být v tomto naladěni na stejnou vlnu, aby to mohli dále přenášet na svoje děti. No a Chlupáč a kaše? Ehm. Beru to tak, že život je cesta a musela jsem si zkrátka projít různými stádii snídaňových lahůdek. Byly doby (základka), kdy jsem snídala z donucení, a půlky rohlíku jsem potajnu nechávala babičce na schodech. Byly doby (gympl), kdy jsem snídala jenom loupák z pekárny. Pak přišly doby (výška), kdy jsem byla schopná posnídat hambáč s hermelínem. Byly i doby (práce), kdy jsem nesnídala pro jistotu vůbec. A pak jsem se zase vrátila ke staré dobré klasice - rohlík nebo chleba. Kruh se uzavírá. A do hry vstupuje kaše.

 
Musím říct, že já mám fakt ráda rohlík s máslem. Ale kaše mají něco do sebe. Obsahují velké množství sacharidů, bílkovin, doslazují se medem, často obsahují méně lepku než běžné pšeničné pečivo. Je fakt, že po kaši se cítím o něco déle sytá než po zmíněném rohlíku.






Inspiraci čerpám z úžasně zpracované kuchařky Vtipné kaše, kterou loni vydalo nakladatelství Smart Press. V této kuchařské knize nenajdete jen recepty, ale pokud s kašemi začínáte, oceníte velký přehled teorie. Věruška Strnadová popíše všechny základní suroviny, které je dobré mít doma ve spíži, poradí, jak si vyrobit vlastní rostlinné mléko nebo třeba datlové pyré na doslazení kaše. Ze 40 receptů si vyberete jak pro sebe, tak pro děti. Sladké i slané, s ovocem i zeleninou.

 
Kaše by nebyla bez správné misky ničím. A protože chci, aby mě moje kašovitá snídaně bavila a rozradostnila mi i to nejpošmournější ráno, musí to vypadat. Keramické nádobí od Green Gate nám dělá společnost doma už docela dlouho, švestková miska z kolekce Kallia je nová a je jen moje. No fakt, plním si ji sama, myju si ji sama, ukládám do skříně sama. Nemusím mít hromadu bot v botníku, ani k životu nepotřebuju kabelku pro každou příležitost, ale hrnky a misky, to je moje.

6 komentářů:

  1. Inspirsce by bodla, kase snidam uz asi dva roky a dcera se mnou, ale uz mi je zacala bojkotovat a to me moc mrzi, pac si myslim, ze je to proste lepsi varianta, neu jogurt, nebo krupinky... budu se muset naucit nove recepty ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, pokud máš ráda chytré kuchařské knihy, tato by tě určitě potěšila :)

      Vymazat
  2. Dobry tip, my kasi snidame posledni tri mesice, od te doby, co je malemu rok, ale moje ctyri/pet kombinaci uz se zacinaji prejidat i mne, tak to chce zmenu. Delam pohankovou s jablkem, jahlovou s bananem, ovesnou s rozinkami, spaldovou s kakaem nebo mrazem susenymi jahodami. U nas je trochu komplikaci alergie na bilkovinu kravskeho mleka a na orechy, kokos, len a mak. Jsou v knizce recepty i mimo uvedene suroviny? Mam stejny problem s pecivem, take ho mame na muj vkus az moc. Z jakeho ovoce/zeleniny delas smoothie ted v zime? To je bezva tip, jen nejak nemam inspiraci, co do toho. Mam docela vykonny mixer, rozmixuje i led, tak snad bych nejake smoothie take mohla zkusit. A piji je i deti? Ja si ted po dlouhe dobe poridila dva salky na kavu od ittaly, protoze moje pamatecni po teticce manzel omylem rozbil a z velkeho hrnku proste kava chutna jinak, tak nejak neuplne. A take jsem na ne extremne opatrna. Misky uz deti zredukovali, takze zanedlouho budu muset opet rozsirit vybaveni. Ta tvoje miska je krasna, z te musi kase chutnat jedna basen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám třeba pohanková vůbec nechutná :( Alergie jsou velcí prudiči, to chápu a repertoár máte zúžený. Kuchařka je fajn v tom, že obsahuje i teoretický úvod do surovin a třeba mléka autorka doporučuje spíš rostlinná, takže to by mohlo vyhovovat. Co se smoothies týče, děláme jen ty ovocné, zeleninové by se mnou nikdo nepil. Asi první měsíc jsem pila koktejly sama, pak se nadšeně přidal muž a stal se z něj závislák, a posledních pár týdnů si s námi dává i Klárka. Kuba ne, ten tomu zatím na chuť nepřišel, ale on byl dlouho kojený a s mlékem jako takovým teprve začíná :) Hodně používáme mrazené ovoce - borůvky, maliny, jahody, rybíz plus čerstvý banán, mrkev, mango, avokádo, ananas.

      Vymazat
    2. Vida, mražené ovoce mě nenapadlo, tak to vyzkouším, třeba bude rodině chutnat. Manžel ovoce snad vůbec nejí, tohle by mohlo klapnout, kdyz to ma takovy uspech u vas. A dětem se už banány a jablka přejedly, milují ovocné kapsičky, takže smoothie by je mohlo zaujmout. Max je sice jeste kojeny, ale kdyz neco ma starsi bracha, musi to zkusit taky. Na knizku se teda podivam, pokud vedou rostlinna mleka, mohli bychom si tam take neco najit.

      Vymazat
    3. Já tam mám to mražené ráda, je to pak víc osvěžující :) My ovoce jíme dost ve všech podobách, takže nám to jede. Jen Jakub je konzervativní a asi mu to bude trvat ještě nějakou dobu...

      Vymazat