čtvrtek 22. února 2018

Knižní výzva / Tiché dívky

Titul: Tiché dívky (The Silent Girls)
Autor: Eric Rickstad
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2014
Počet stran: 430
 
Anotace
 
Frank Rath si myslel, že když odevzdal odznak detektiva, vraždami už se nebude muset zabývat. Stal se soukromým vyšetřovatelem a v zapadlém městečku v severním Vermontu sám vychovává dceru. Pak se ale u silnice najde opuštěné auto a zdá se, že nádherná mladá dívka, která ho vlastnila, zmizela beze stopy. Vyšetřování Rathovi odhalí ty nejtemnější stránky lidské duše. Mladé ženy s tajemstvím mizejí jedna za druhou, Ratha trápí jeho násilná a bolestná minulost a znovu zjišťuje, že zlo číhá všude, i v těch nejmenších, zdánlivě idylických městečkách - a nikdo není v bezpečí.


Recenze

Klasická krimi v duchu severských detektivek, i když z tak trochu jiného severu. Sever USA poblíž kanadských hranic dodává příběhu pořádně chladivou a podmanivou atmosféru. To je ostatně jeden ze silných článků této knihy. Na tuto knihu mě z velké části nalákala obálka - v upoutávce totiž někdo psal, že se jedná o vermontskou verzi True Detective (česky Temný případ) a tento seriál mám pod kůží už pěkně dlouho. Po přečtení jsem v tomto ohledu poněkud zklamaná, já tam žádnou podobnost nenašla.

To ale nemění nic na tom, že to bylo dobrý. Nic oslnivě úžasného, co ve vás zanechá nějakou citovou stopu. Jednoduché a svižné čtení s trochu unáhleným závěrem. S tím se poslední dobu setkávám u detektivek často a vždycky mě to naštve.

Děj se točí kolem několika zmizelých dívek, které vlastně nikdo moc nehledá. Až Frank s kolegy najdou nečekané souvislosti a všechno do sebe poměrně rychle zapadne. Jednoduchá a zajímavá zápletka s kontroverzním podtextem. Bavilo.

Už dlouho mi nebyla tak sympatická hlavní postava. Hrdina Frank Rath, bývalý polda, nyní vyšetřovatel na volné noze, který je ochoten pomoct svým kolegům v nouzi. Sžíraný bolestí, jak fyzickou, tak duševní. Žádné překvápko na poli severských detektivek, i Frank bojuje s démony minulosti po svém. Fajn bylo i to, že jsem se tentokrát neztrácela ve velkém množství postav, bylo jich tam tak akorát.

Jednu myšlenku to ve mě přece jen zanechalo - jak je důležitý respekt jeden k druhému. Respekt k rozhodnutím, která uděláme, ať jsou jakkoliv bolestná a kontroverzní.

2 komentáře:

  1. Tak u druhé série Temného případu mi praskla voda 😂 Četla jsi J.K.Rawlingovou aka Robertha Gaibraitha? Hlavní hrdina Cormoran Strike je zase můj oblíbený detektiv (tedy hned vedle Karla Mørcka z Oddělení Q)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to se ti ani moc nedivím, že ti to spustilo porod :D Nečetla - mrknu - díky ♥ A Karla Mørcka taky velmi můžu!

      Vymazat