pondělí 18. ledna 2016

Když mrzne a sněží

Řekli byste "To je radosti". Ale Klárka to nějak extra neprožívá, a že by se drala mermomocí ven, to ani náhodou. Ze sněhu - ač to není její první zkušenost - má celkem respekt a není z něj nijak odvařená. Když už jsme venku a děláme blbosti, skáčeme do sněhu, koulujeme se, sáňkujeme, kloužeme se po zamrzlém rybníku, tak má radost. Ale myslím si, že bude po mě teplomil, a nebaví ji ta zima a všechno to studené kolem. Když jsem na ni poprvé hodila sníh (krásný měkký bílý prašánek), začala fňukat a musela jsem jí toho hned zbavit :)

Do čeho zabalit děti, když je taková zima a sníh? Tady jsou značky, které u nás fungují, některé z nich už druhou sezónu.

Základem Klářiny zimní výbavy je teploučké funkční spodní prádlo - respektive body a legíny - podvlíkačky. Oblíbila jsem si 100% přírodní materiál merino, hlavně kvůli jeho skvělým termoregulačním vlastnostem, prodyšnosti a ohleduplnosti k citlivé pokožce. Oblečení z merina využíváme jak v zimě, tak v létě, třeba na cestách autem, protože rychle odvádí od těla pot. Už druhým rokem se s merinem obracím na prodejkyni Evu, která šije a prodává pod značkou Crawler (pod stejným nickem ji najdete i na Fleru). Nejvíc oceňuju to, že její oblečení roste s dítětem. První rostoucí body s modrými ježky Klárka dostala asi v 10 měsících a stále ho obleče (teď má 28 měsíců), i když rukávy začínají být krátké.


Proto nastal čas pořídit sadu novou, tentokrát jsem vybrala tmavě hnědou variantu s limetkovým lemem. Koupila jsem jak body, tak legíny, investice se vyplatí, vím, že zase hezky dlouho vydrží. Jak body, tak legíny mají široké náplety, takže jsou příjemné na nošení, rukávy se nevyhrnují, apod.




Vážně uvažuju ještě nad nákupem trička pro sebe a taky pyžámek pro děti. Crawler nešije ale jen z merina, na stránkách najdete výrobky ze softshellu, bavlny a také funkční oblečení s UV ochranou. A protože pořád dost bojuju s tím, jak Klárce zakrýt v zimě krk (nic pořádně nedrží a nepřiléhá), vybrala jsem u Evy i mega velký bavlněný oboustranný tubus na krk. Mám ráda českou výrobu a vím, že tady se nezklamu.


Znám Klářinu zálibu skákat v kalužích, proto jsem raději k zimním botám s goretexovou membránou pořídila i sněhule. Aby mohla řádit ve sněhu bez omezení. Vybrala jsem tyto sněhule Coqui. Jsou to takové zimní gumáčky, spodní část je gumová, vrchní část je zase z nepromokavého materiálu a vevnitř mají hřejivý kožíšek. Boty Coqui se vyrábí v Itálii a stélka se skládá ze tří vrstev, proto v nich zima nestudí. Spodní gumová vrstva izoluje, prostřední aluminiová nohu ohřívá a vnitřní filcová zaručuje sucho. Gumová podrážka skoro neklouže, což jsme si ověřili několikrát na ledu. Velikost mi přijde možná o něco menší, noha se do nich nazouvá celkem ztuha. Bota jde ještě stáhnout šňůrkou a přezkou se suchým zipem. S botami jsem spokojená, Klára měla i ve velkých mrazech po příchodu domů teplou a suchou nohu. Na výběr máte ze spousty barevných variant, teď je seženete i s příjemnou slevou.




Jakub to má trochu jednodušší (i když se říká, že miminka by neměla být venku, když je mráz pod mínus pět, a když už je potřeba někam vyrazit, tak by se měla něčím přikrýt tvář, aby byly citlivé sliznice co nejvíc chráněné před mrazem). V kočárku používáme fusak z ovčí vlny, který podědil po Klárce a dokonce ještě po mě. Na běžné oblečení dostane ještě nějakou teploučkou huňatou kombinézu. Před zimou jsem pořídila i pro něj doplňky z merino vlny od Crawler - rukavice a kukličku v krémové barvě. Rukavičky využíváme denně, jsou oboustranné, díky dvojité vrstvě opravdu hřejivé, mají dlouhé náplety, takže z rukou nesklouznou a zahřejí o to víc. Kuklička je mu pořád trochu větší a myslím, že ji naplno využije až na jaro v šátku. Na jaro také dostane svoje první merino body.


V zimě nesmíme ani u dětí zapomínat na vhodnou kosmetiku. Už je asi známou věcí, že se v mrazu nemá natírat obličej klasickými krémy, které obsahují hodně vody, ale že je dobré sáhnout po nějaké zimní variantě. Nám se osvědčily dva krémy. Jeden jsme pořizovali primárně pro Kláru, protože má lehký atopický ekzém, Linola Fett - to je taková hodně hutná lahůdka. Druhý je koupený v lékárně od Biodermy - ABC Derm Cold Cream, ten má zase příjemnou lehkou texturu a dobře se roztírá.

V čem si zimu užíváte vy?

4 komentáře:

  1. Já koupila Matildě v HMku vlněné body a na hlavu má kukličku od Dupeto podšitou merinem. Na xichtík krém od Eone nebo stejnou Biodermu, nákrčník jí dávám svůj :) Kamarádka má bodyčko a legínky od Crawler, ale byla jsem trochu zklamaná, když jsem viděla, že už po měsíci nošení je má šíleně šundílkovaté, takže ač je to prakticky nové, vypadá to dost jetě. A to to prý pere v ruce a je opravdu opatrná. To mě trošku odradilo, přiznám se... Letošní zimu už výbavu novou pořizovat nebudeme, ale příští rok se musím po funkčních materiálech pořádně kouknout. Jo a na nožky má Máťa kanadské Stonz, ty jsou super! Zdraví Lucka a Máťa (www.hadejmatildo.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že tam ty žmolečky máme taky, ale myslím, že je to prostě dané tím materiálem, který je holt citlivý... Klára se furt někde válí a šoupe to o všechno, co jde. Já to beru ale fakt funkčně, hřeje ji to a na parádu má jiné kousky. Stonzy jsou super, moc se mi líbí, nicméně jsem je nikdy nekoupila, možná pro kubu... kde je kupuješ, Luci?

      Vymazat
    2. Mně je dovezl muž z USA, měli je ve slevě. Mám navíc jedny holčičí Mka (červené s kytičkami), kdybys chtěla pro Klárku :)

      Vymazat
    3. Luci to je dobrý nápad, můj muž taky jezdí na služebky do NY, tak by mi je tam třeba taky sehnal... Ta Mka jsou tak na kdy, nevíš?

      Vymazat