neděle 17. ledna 2016

4. měsíc s Jakubem

V minulém díle seriálu o rostoucím Jakubovi jsem se asi pěkně rouhala, protože to, co jsem si tak pochvalovala se obrátilo o třistašedesát stupňů. Řekla bych, že se pos**** to pro matku nejdůležitější, ale není to pravda, zdraví a kojení jsou určitě důležitější než spánek miminka. Se spánkem začaly být problémy, a to tak, že dost. Přišlo to až moc nápadně pár dní po očkování hexou (a to jsem Kubovi dávala i homeopatika), ale raději na to nemyslím. Začalo to tak týden před Vánocemi, krátce po Jakubových tříměsíčních narozeninách. V noci se začal budit po hodině a protože odmítá jakýkoliv dudlík, neuklidním ho ničím jiným než prsem. První etapa noci je v pořádku, kolem 8-9 usne a spí v průměru do půlnoci, pak (když si k němu lehnu) začíná maratón, hodina co hodina. Někdy je to lepší, jindy horší, ale kojím ho v noci tak 5x. Já na to tak nejsem zvyklá! Já milovník spánku. Na Vánoce jsem si začala číst krásný web Prosím spinkej a kontaktovala jsem laktační poradkyni Míšu. Oba tyto zdroje mě víceméně uklidnily a potvrdily mi, že to dělám dobře. Z nějakého důvodu mě Jakub v noci moc potřebuje a já mu to maximum prostě chci dát. Vyspím se třeba za rok :) Přes den spává většinou třikrát, má dva krátké spánky (minimálně jeden v šátku) a jeden dlouhý v kočárku - to dá klidně i tři hodiny a já jsem šťastná, že si on i já pořádně odpočineme a já se s Klárou v klidu naobědvám.


Kuba dobře roste, má přes 6 kilo a velikost 68. Je dlouhý a začíná se pěkně baculatit.

Na Vánoce si začal konečně hrát s hračkami - poprvé si sám vzal něco do ruky. Jednoznačně vede malý zelený Oball - tímto doporučuju každé nastávající mamince, je to fakt vděčná záležitost. Pak má rád Skip Hop žirafu s aktivitami, dřevěná kousátka a nepohrdne ani plyšáky. Všechno kouše, žumlá, slintá a bouchá se vším po obličeji :) Knížky ho taky baví, čteme každý den aspoň čtvrt hodiny. Má rád, když se mu zpívá, když ho houpe Klára v lehátku, nebo když mu někdo něco povídá. Rád se na sebe dívá v zrcadle. Zapojuje se do hovoru srandovními zvuky. Rád si hraje s mým obličejem, s vlasy, škrabká mě všude, co má po ruce, proto jsem si už konečně pořídila krásné kojící korále Mama Chic - o nich brzo samostatný příspěvek.


Když je na bříšku, věnuje tomu všechno a zdá se, že mu to pořád dává dost zabrat. Na břichu se dokáže otočit o 360°. Někdy se mu podaří překulit z břicha na záda, většinou mi dá ale silným mručením najevo, že ho mám otočit já. Stále mu chybí malý kousek k tomu, aby se sám přetočil na bříško, je na dobré cestě, už se sám "háže na bok" a chybí mu jen ten klíčový švih nohou, aby se dostal až na břicho. Začíná sebou všelijak mlet, už ho moc nemůžu nechávat bez dozoru třeba na sedačce. Dnes si spokojeně hrál na hrací dečce obklopený všemožnými hračkami asi 20 minut.


Vydává už moc různých zvuků, s hračkami si povídá svým miminkovským jazykem, Někdy víská radostí. Když s ním dělám blbosti, směje se hodně nahlas. Klára ho miluje, vyhledává jeho společnost, když Kuba řve, říká: "Já bojím Kubíka". Pořád se mi nepodařilo zcela bezbolestně sladit jejich (naše) denní režimy, furt mi to jaksi nevychází a když už třeba Kuba pláče únavou a my ještě s Klárou nejsme nachystané ven, připadám si úplně marná a je mi to líto.

Nemá rád autosedačku, má za sebou další rýmu, vzadu na hlavě má lysinku, spí s námi v naší posteli v růžovém spacím pytlíku po Klárce, nechce dudlíky, se zájmem pozoruje, když jím, má úplně hnědé obrovské oči a dolíček v levé tváři, nerad si stříhá nehty, rád se koupe a zbožňuje, když ho natírám olejíčkem, rád se nosí v šátku, má hrozně silný skus a u kojení to někdy pěkně bolí, hrozně moc slintá. Takový je náš Jakub. Děsně to letí.


Stejně, jako Klára má svoji píseň (Klára od Chinaski), našla jsem jednu i pro Jakuba. Myslím totiž, že si v té své malé hlavičce od rána do večera zpívá:

Mezi nebem a zemí
jsou věci, který,
moje milá,
můžu jen já.

Tahat tě za vlasy. Dýchat ti do tváře.
Dělat si nároky na tvoje polštáře.
Sahat ti pod sukni. Kousat tě na ruce....

6 komentářů:

  1. To je ale kraasny chlapcek! A moc moc sikovny! Vmnohych veciach mi pripomina nasu dcerku,napriklad s tym cumlikom. Vyskusali sme mnohe druhy a znacky,ale ziadny nechcela. Ale podudlat si prso tak to uz ano a rada! :-) V autosedacke sa jej tiez nepacilo,co dost u nas vyriesilo,ked sme zmenili okolo roka vajicko za normalnu autosedacku a v smee jazdy. Na dlhsie cesty ale i tak beeme tablet. Ako urcite by sa dala zabavit aj inak,ale nebavi ma vozit tasku hraciek a robit animatora celu jazdu. Pomalicky ale pozorujem,ze ju zacina bavit sledovat von oknom,tak uvidime ako to bude pokracovat. Ja ked bola taka mensia som ju pocas jazdy aj kojila ked bolo najhorsie. Zo sedacky som ju samozrejme nevyberala. Len som sa k nej nahla. No a stym spanim je to o u nas stale tak :/ a to uz budd mat o tyzden dvadsat mesiacov. Do polnoci ako tak,po polnoci je to bieda. Ale zas nie je to take zle kazdu noc,su obdobia lepsie a horsie. Drzim palce,aby sa to u vas rychlo upravilo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucia, díky. I když s tím spánkem jsi mě nepotěšila :) Ale jsou horší věci na světě. Jakub má prostě prso místo dudlíku, na rozdíl od Kláry, která i teď ve 28 měsících má dudlíčka na spaní. Cestování autem - na tabletu nevidím nic zlého, taky jsme Klárce pouštěli na mobilu pohádky, když jsme jeli na dovolenou, ale kolem druhého roku se jí cestování začalo celkem líbit a nemá s tím problém. Tak uvidíte.

      Vymazat
    2. U vas to urcite bude lepsie,uvidis! Mozno sa trebars uz ozyvaju aj zubky,alebo mozno ma rastovy spurt a vacsi hlad a casom sa to zase urovna. A mozno,ako pises,chce byt proste s tebou,citit ta a upokojovat na prse. Najdolezitejsie je,ze su obaja zdravi a obrovska vyhoda je aj to,ze si ho Klarka tak oblubila,takze na to pozri z tej lepsej stranky,ze to vzdy moze byt aj horsie :-)

      Vymazat
    3. Jasně, máš pravdu :) Jen ať jsou děti zdravé, nic víc nepotřebuju!

      Vymazat
  2. O (ne)spánku bych mohla vyprávět hodiny, u nás je to tragédie. Celou noc visí na prsu, dudlá, když ji odpojím fňuká a lapá znova po prsu. Budí se co hodina, možná i víc a já mám kolikrát pocit, že v mezičase už ani já nezaspím a jen čekám, až se zase vzbudí. Už mi z toho hrabe tak, že když včera spala od 8 večer do půlnoci bez probuzení (to je totální extrém), tak já místo toho, abych si to užila a spala vedle v pokoji, tak jsem stresovala jestli žije (už nepoužíváme monitor dechu), protože to není u ní normální. Nakonec jsem vyměkla, šla ji zkontrolovat, ona se samozřejmě po chvilce vzbudila a začal zase noční maraton. No, nejsem já pitomá? Dudlání zdar! (www.hadejmatildo.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, nééé! Jako na jednu stranu ráda slyším, že to má někdo tak stejné, jak my, na druhou stranu mě děsí, že to může trvat tak dlouho :( Je to celkem peklo, Klára ať byla jakákoliv, tak v noci spávala celkem slušně. Ale je fakt, že má dudlík. Ten by to řešil i u Jakuba si myslím, ale on ho nechce. Proč cucat dudlík, když máma má prsa!

      Vymazat