pátek 17. dubna 2015

Vacanze romane / Prázdniny v Římě

... aneb Chci se přestěhovat!

Asi před týdnem jsme se vrátili z minidovolené v Římě. Itálii miluju, zatím jsem ji však vždycky navštívila jen v létě jako plážový turista, takže bylo na čase poznat i metropoli. A také bylo na čase podrobit Kláru letecké zkoušce. Obstála :)

Letu jsme se celkem báli, ale protože Klára už není miminko (19m), rozhodli jsme se i tak letět. Mého těhotenství jsem se nijak neobávala, už při minulém s Klárou jsme si vyzkoušeli let na Sardinii. Výběr destinace z pohledu délky letu byl nyní ideální, hodina a čtyřicet minut mně přišla rozumná a poprvé bych si asi netroufla letět několik hodin. Hlavně proto, že vím, jak je naše dítě aktivní a jak dlouho dokáže v klidu posedět třeba v autosedačce. Z obav ze změn tlaku a nepříjemné bolesti v uších jsem byla odhodlaná ji při klesání kojit, to by mělo pomoci tlaky v uších vyrovnat. Naše malá slečna však prso rázně odmítla, asi ji to nepřišlo jako vhodné místo k naší obvykle intimní chvilce. Let zvládla skvěle, cestou tam jsme vedle sebe měli volné sedadlo, takže mohla chvíli sedět u mě, chvíli sama, chvíli u táty. Zaručenou zbraní je jídlo a nějaké pamlsky, to ji zabaví. Pak samozřejmě knížky a když je nejhůř, tak pohádky na mobilu. Cestu zpět dokonce skoro celou prospala u mě na klíně, což byl ideální stav. Oficiality na letištích proběhly v pohodě, s dítětem máte nárok na priority check-in, což bylo příjemné. S občerstvením pro dítě nejste na palubě nijak omezení, to je také dobré vědět.

Zadumaná Klárka na bratislavském letišti

Ubytování jsme si našli dlouho dopředu na Booking.com, stejně jako na všech našich ostatních cestách, teď jsme jen hledali baby-friendly zařízení. Našli jsme malý a výborně hodnocený Bed & Breakfast s názvem Domus Carmanello a byli jsme naprosto spokojení. Ubytování bylo nedaleko centra, na stanici metra, jen asi tři zastávky od hlavní stanice Termini. Hodnotím to, jako velice dobrý výchozí bod pro honbu za památkami. Bed & Breakfast se nachází v nádherné obytné budově z konce 20. let minulého století, budova má krásný dvůr plný zeleně, kde Klára každý den trochu proháněla místní kočky a házela přezrálými pomeranči. Ubytování disponovalo jen 3 pokoji, každý měl svoji koupelnu na chodbě. Kuchyně byla sdílená a plně vybavená. V Itálii se podává sladká snídaně a kapučíno, šunku a vajíčka nečekejte :) Zajímavé zjištění bylo, že Bed & Breakfast v Itálii musí dle zákona na snídaně podávat jen "balené" jídlo. Takže žádné teplé croissanty z pekárny, ale kupované (na můj vkus trochu umělé a přeslazené) trvanlivé pečivo, plus toastový chleba (díkybohu za něj), marmeládky, jogurty, malé džusíky, ovoce, apod. Těch pár dní to samozřejmě člověk vydrží, ale měsíc bych se takto stravovat nemohla. Majitelé (mladí manželé s roční dcerkou) byli nadmíru ochotní, každý den jezdili, jestli něco nepotřebujeme. Příjemné bylo, že ostatní pokoje byly v době našeho pobytu prázdné, měli jsme tak apartmán celý pro sebe a nemuseli jsme Kláru moc krotit.

Naše kouzelné ubytování ve vnitrobloku

Počasí na začátku dubna už je v Římě krásné. Užili jsme si sluníčka, trošku nás zlobil vítr, ale byla to příjemná změna po jarních plískanicích u nás. Co jsme nezvolili dobře, bylo načasování. Do Říma jsme přiletěli na velikonoční neděli, takže v neděli a pondělí nás všude doprovázely miliony turistů. Další dny bylo o poznání lépe. Kdo nemá rád davy, ať jede raději v únoru.

Nejsme s Chlupáčem zcela muzejní typy, milujeme přírodu, takže do měst jezdíme spíš za atmosférou, procházkami a jídlem. Ne, nenavštívili jsme Sixtinskou kapli ani Vatikánská muzea. Škoda? Ostuda? Hřích? Pro nás ne. Prošli jsme si důkladněji Koloseum a Forum Romanum. Vše podstatné jsme však okoukli zvenku a zblízka :) Musím říct, že neznám impozantnějšího místa než je Řím. Celý mi přišel až neuvěřitelný. Tolik historie a krás na tak malém placu. Mýtický Pantheon, Konstantinův oblouk z roku 312, obrovské Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, Fontána di Trevi (bohužel nyní v rozsáhlé rekonstrukci), pro mě nejhezčí náměstí Navona Piazza a Fontana dei Quattro Fiumi, uměleckou atmosférou nasáklé Španělské schody, bazilika San Giovani in Laterno. Není toho málo, pokud jedete bez dítěte, zvládnete to vše za 3 dny, pokud se dopředu připravíte (rezervujete vstupenky apod.), s dítětem byste potřebovali aspoň o dva dny víc, pokud tedy nemáte ještě zcela "kočárkumilovné" dítě. My jsme Kláru nechtěli nijak trápit a proto jsme si dopřávali četné pauzy a příjemné posezení v parcích, aby se mohla proběhnout s holuby. Nejkrásnější park byl pro mě jednoznačně ten, který obklopuje museum a galerii Villa Borghese na vrcholu kopce Pincio nad Španělskými schody. Krásný je i Palatinský kopec, nebo park u Kolosea Parco Del Colle Oppio. Určitě nezapomeňte na procházku kolem Tibery.

Procházka mezi památkami; Forum Romanum

Vysmátí s tátou na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu

Tak se Klára usmívá, když ji o to požádáme; při prohánění holubů v římských parcích

Zábava v Římě; veřejné fontánky s pitnou vodou byly nejlepší atrakcí

A pokud jste stejně jako my trochu kavárenští povaleči, vůbec nikam nespěchejte, dávejte si pauzičky v malých kavárnách, většinou narazíte na extrémně milé majitele, kteří vám rádi doporučí, který koláč je ten pravý, nebo která zmrzlina stojí za ochutnání. Ve čtvrti Trastevere na opačném břehu řeky najdete mnoho hospůdek, restaurací a kaváren.

Myslím, že se taky zamilovala...

Náš výlet rozhodně stál za to. Mám seznam několika míst, kam bych se někdy ráda vrátila, a Řím se mezi ně bezkonkurenčně řadí. La Dolce vita!

Žádné komentáře:

Okomentovat