sobota 18. dubna 2015

Konec jednoho krásného období

Naše holčička už je oficiálně velká slečna. Před měsícem oslavila svoje 18ti měsíční "narozeniny" a v necelých 19 měsících jsem se odhodlala přestat ji kojit. Hlavně teda kvůli mému druhému těhotenství, cítila jsem se už velice oslabená a vyčerpaná a nemůžu si dovolit žádné další marodění :) Jsem na sebe v tomto hrozně pyšná a věřím, že to Fazůlce dalo maximum - jak po zdravotní stránce, tak po psychické.

Found on Pinterest; Pablo Picasso

Když si vzpomenu na naše kojící začátky, musím se usmát a často jsem o tom Fazůlce povídala. První čtyři měsíce totiž nebyly vůbec jednoduché. Podle mě to způsobil náročný porod završený císařským řezem, první přiložení až po 6 hodinách dělá své. Klára víceméně celé 4 měsíce dělala u kojení strašné cavyky, pouštěla se, přisávala, plakala a bojkotovala. Tolikrát jsem si říkala, že je to konečná, že už to nezvládnu a poběžím koupit Nutrilon, ale vždycky jsem to těžké období nějak překonala a ono se to opravdu zlepšilo. Sice to trvalo, ale stálo to za tu trpělivost. Pak se to zlomilo a vidíte, kojila jsem ji do 19 měsíců, strašně mě to bavilo, byl to takový náš rituál.

Bála jsem se konce, jak to bude Klára snášet, kolik večerů propláče, než si zvykne, že "prsííí" (tak tomu říkala - jedno z jejích prvních slov) už nebude. Překvapila. Když se ke mně večer přitulila a já ji řekla, že to dnes zkusíme bez prsí, neprotestovala, cosi si zamumlala, přitulila se a usnula. Teď už jsme týden bez kojení. Sice vždycky v posteli zkusí ono kouzelné slůvko, ale vždycky jí řeknu, že už je velká holka, že v prsí už není mlíčko, nenamítá, nerozčiluje se, nepátrá. Byla už asi připravená. Jsem na ni moc hrdá.

S koncem kojení přišla však otázka, zda mám Klárce dávat aspoň jednu dávku umělého mlíčka. Aby měla nějakou náhražku. Můj pediatr za UM lobuje a kravské mléko doporučuje až od 3 let kvůli horší stravitelnosti. Po několika dnech přemýšlení jsem se rozhodla, že ji před spaním jednu lahvičku Nutrilonu dám. Do dvou let. A ouha. Nechce. Lahvičku mi vrazila zpátky do ruky, šklebila se a říkala "nenene". Upřímně se jí nedivím, já bych takovou umělotinu taky nepila, ochutnala jsem to a opravdu není o co stát. Ještě to párkrát zkusím a uvidíme, jestli ji třeba nevezme na milost. Když ne, tak ne a budeme hledat jiné řešení.

Brzo nás čeká další velká zkouška - dudu. Přes den ho už téměř nemá, dudu mají přece jen mimi, jak mohutně přikyvuje, ale na usínání ho potřebuje, strašně ji uklidní. Takže spřádám plány, jak ho někomu odevzdáme, nejspíš ho odložíme pro naše miminko...

Jak to máte s kojením vy? Užíváte si to, nebo vás to otravuje? Jaké byly začátky? Jaké byly konce?

P.S. Při této příležitosti mě ještě napadá jedna věc, kterou si s druhým miminkem určitě pořídím, třeba někoho z vás taky zaujme - kojící náramek. Ze začátku to bylo furt počítání, vzpomínání, v kolik jsem kojila, ze kterého prsa naposled, apod. Mohl by to být šikovný pomocník, co myslíte?

8 komentářů:

  1. U nas zaciatky tiez neboli jednoduche,sice som dcerku dostala k prvemu prisatiu hned na sale a pocas pobytu v porodnici ju mala pri sebe,no mna hrozne boleli nezvyknute bradavky a velmi rychlo sa mi stahovala maternica,co kojenie este urychlovalo a bolo to dost bolestive.No a potom bola hrozna cickana,ona by na prse visela stale,cumlik nechcela,skusili sme mnoho druhov ale ona mala len ten svoj najoblubenejsi - mna :-) v tom case ma to stvalo,myslela som si,ze by to malo mat nejaky rezim,ale postupne som si na to zvykla,velasom ju nosila,co ju tiez upokojovalo a proste kojila a kojila.Takmer od narodenia je s nami v posteli,je to pohodlnejsie a casto rano ani neviem ako casto a ci vobec som kojila. :-) uz som si trikrat zazila zapal,raz bolestive trhlinky - ragady,nedavno vysli dcerke prve zubky,tak obcas ma aj tak nezne pohryzka. O mesiac ma rok a este kojim a zatial nemam v plane prestat.Bavi ma to,je to krasna,intimna chvila nas dvoch,je to zdrave,pohodlne a lacne :) Blahozelam,ze sa vam odstavenie podarilo prezit tak lahko a drzim palce,aby sa ti podarilo uspesne kojit aj druhe miminko! Ono sa to zda,ze je kojenie jednoduche,ale niekedy je to fakt cela veda,vsak? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A este k tomu umelemu mliecku,vraj je sunar oproti nutrilonu chutovo lepsi,viac sladsi,no a najviac chutovo podobne materskemu mlieku je France lait. Alebo mozte skusit rastlinne mliecka - ryzove,ovsene,kokosove a pod.

    OdpovědětVymazat
  3. Luci, ano, i pro mě bylo kojení velká věda, ze začátku, když byly ty problémy jsem furt googlila, konzultovala s laktační poradkyní, šla na to vědecky, zkrátka jsem vyzkoušela vše. Jen čas všechno sám upravil. Děkuju za tip ohledně umělého mléka, asi vyzkouším ještě jednou ten Nutrilon, pak kdyžtak Sunar, a když ne, tak se svět nezboří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ja osobne by som uz skusila dat aj kravske,plnotucne s co najkratsou dobou trvanlivosti,az je s co najmenej konzervantmi. Klarka uz je velka,nasa pediatricka ked som sa jej na to pytala tak ze od dvoch rokov je to v poriadku.

      Vymazat
  4. Zabloudila jsem na Váš blog a začetla se ;) Také jsme se synem bojovali s kojením, odsávali, přikládali často, pila jsem kojící čaje, polykala homeopatika... a ve 4,5 měsících jsme to vzdali. Respektive, kluk nepřibíral, dostal příkrm UM a pak už nechtěl nic jiného než lahev. Teď je mi to líto, ale svět se nezboří. Mám z toho spoustu ponaučení, doufám, že je příště upotřebím pro druhé miminko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, ano, byla jsem na tom úplně stejně, vyzkoušela jsem všechno možné, homeopatika jsem polykala po hrstech :) Díkybohu se ta moje holčička umoudřila a začala mít kojení ráda. Ale moc dobře vím, jak zoufalé jsou to stavy, když matka moc chce a dítě moc ne. Tolikrát jsem si pobrečela. Vy si nezoufejte, spokojené miminko a pokojná maminka jsou často důležitější než kojení. Třeba nám to u druhých půjde snáz ;)

      Vymazat
  5. Pokud je dite kojene na pozadani, jsou podle me vsechny kojici naramky a podobne vymozenosti uplne zbytecne. Dite nejlip samo vi kdy my hlad / zizen / potrebu sat (jelikoz kojeni neni jen o jidle a piti ale o naplnovani nejruznejsich potreb ditete). Stridani prsu klidne i vecekrat za jedno kojeni zajistuje dostatecnou tvorbu mlika. Zadna pravidla a casove plany nejsou pro kojeni vhodna. Take prestat kojit a zacit davat diteti UM mi neprijde vhodne. Asi jako rict si ze upect doma babovku je moc pracne a misto toho si koupit umelotinama napustenou atrapu v kramu. Dite by melo byt vydatne kojeno do cca dvou let a pote dale az do samoodstaveni (coz je v prumeru mezi tretim az patym rokem zivota). Vam se odstaveni zrejme povedlo proto, ze jak sama pisete je dcera zavisla na dudliku. Usina s umelou nahrazkou, siditkem, misto s tim nejprirozenejsim - prsem. Nemyslim si ze by na to v roce a pul byla pripravena. Nehlede na to, ze pouzivani dudliku neprospiva vyvoji ustni dutiny, postaveni zubu. Zkratka kojeni ma nespocetne vedecky podlozenych zdravotnich vyhod oproti vsem nahrazkam (jakkoli marketingem a zdravotnim lobby prosazovanym). Vice informaci o uspesnem kojeni lze najit na www.mamila.sk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Koni za tvůj pohled na věc. Ano, ano, ano. Nicméně každá matka a její dítě to cítí nejlíp. Moje dcera na UM nikdy nepřistoupila, takže jsme bez něj. Také bych rozhodně nenazvala, že je moje dcera závislá na dudlíku :) To jste si asi vyčetla někde mezi řádky. Ano, ráda s ním usíná, to ze mě přece nedělá špatnou matku :) Mamilu znám velmi dobře, stejně tak zdravotní a psychologické výhody kojení - proto jsem také kojit chtěla, kojení si vybojovala a kojila dlouho! A slovo závěrem, můj příběh o kojení považuju za velmi úspěšný, tak to cítím a tak to je :)

      Vymazat