úterý 2. prosince 2014

Filmový bonbónek / Temný případ

Jsem asi trošku netypická ženská, nikdy jsem neujížděla na romantických komediích, spíš naopak - mám ráda thrillery a dramata, prostě trošku temnoty do mého jinak sladkého života :)

Co mě v poslední době fakt zaujalo, byl osmidílný seriál True Detective, v češtině Temný případ. Dva detektivové - Martin Hart (Woody Harrelson) a Rustin Cohle (Matthew McConaughey) se společně sejdou u poněkud obskurní vraždy mladé prostitutky. Samozřejmě se nejedná ani o první ani poslední vraždu, navíc to chce někdo "nahoře" ututlat. Tím začíná sedmnáct let trvající hon na sériového vraha, to ve zkratce. Samo o sobě to nezní jako nic převratného, že. ALE!

1. Herecké výkony jsou naprosto dokonalé. Až nadmíru podivínský Rust se svými stíny z minulosti, filozofickými monology, tlustým skicákem a vzhledem drogově závislého ztroskotance, na druhé straně impulzivní a záletný Martin, na oko milující hlava rodiny, trochu buran. Bravurně zahrané role. McConaughey by zasloužil Oscara. Přemýšlela jsem, jak moc by mě seriál nadchl, kdyby titulní role hrál někdo jiný. McConaughey & Harrelson jsou prostě boží!

2.  Prostředí Louisianského zapadákova je jako stvořené pro temné příběhy. U těchto typů snímků je prostředí klíčové a vždycky, když byly v záběru továrenský komplex u řeky a nekonečné močály, mi běhal mráz po zádech, a mrtvoly jsem málem viděla v té řece skutečně plavat.

3. Prolínání několika časových rovin dodává seriálu spád, stejně tak, jako prolínání rovin profesních a osobních.

4. Skvělý soundtrack. Úvodní znělka je prostě pecka! Far From Any Road (The Handsome Family), poslechněte si ji zde. Mrazí vás?

5. Tolik temných hlášek, nad kterýma budete ještě v posteli rozjímat (co si budem nalhávat, hlavně z úst Rusta) se jen tak v jednom filmovém počinu neslyší. "To realize that all your life, all your love, all your hate, all your memory, all your pain, it was all the same thing, it was all the same dream. A dream that you had inside a locked room. A dream about being a person. And like a lot of dreams, there's a monster at the end of it."

Co dodat? Trochu mě zklamal závěr. Na to, jak byl seriál roztahaný (v dobrém slova smyslu) byl finiš až příliš rychlý. Nějak mi tam scházelo větší rozpletení věcí kolem Carcosy.

Žádné komentáře:

Okomentovat