středa 17. října 2018

Knižní výzva / Atlas zemí, které neexistují

Titul: Atlas zemí, které neexistují (An Atlas of Countries That Don't Exist)
Autor: Nick Middleton
Nakladatelství: 65. pole
Rok prvního vydání originálu: 2015
Počet stran: 232

Anotace
 
Graficky unikátně zpracovaný atlas zve na poutavou exkurzi do skrytého světa. Na 240 stranách a 50 mapách předkládá geograficko-historické informace o skutečných územích světa.
 
Zkušený novinář a geograf Nick Middleton, působící mimo jiné na Oxfordské univerzitě, bere čtenáře na kouzelný výlet do zemí, kterým se nedostává diplomatického uznání nebo nezískaly členství v OSN. Do světa nejistých hranic, politických vizionářů a zapomenutých národů.

Většina z nás má poměrně jasnou představu, co je to stát a jak ho definovat. Jenže ona ta definice úplně jednoznačná není. Od Krymu po Tibet, od poslední africké kolonie po evropskou republiku, která si užila jediný den samostatnosti – všude po světě leží místa, u nichž není jasné, zda patří mezi plnohodnotné země či nikoli. Mnohé z nich najdeme v této knize. Atlas zaujme obsahem i formou – jednotlivé „země-nezemě“ tu najdeme nejen na krásně zpracovaných mapách, ale také na výřezech v siluetách. A nejde jen o suchá fakta, většina kapitol se pojí s poutavými příběhy z historie. Před očima ožívá paralelní svět zemí, které sice většinou existují jen v myslích svých obyvatel, ale na atraktivitě jim to určitě neubírá.
 

Recenze
 
Nečtu moc žánry mimo beletrii. Mám ale ráda kuchařky a cestovatelské knihy. To proto, že ráda vařím a ještě raději cestuju. Co se cestopisů týče, většinou si vystačím s internetem a články o krásných místech mě bohatě zásobuje Chlupáč. Tyto maily vždycky začínají slovy "Mili, sem jednou pojedem...". Od mala jsem měla ráda atlasy a v dětských Mapách si sama se zájmem listuju. Pak jsem narazila na edici Za obzor a dlouho jsem přemýšlela, kterou zvolit. Začala jsem klasikou, i když Prokletá místa a Odlehlé ostrovy nezní taky špatně.
 
Největší devizou této knihy je bezesporu zpracování. Precizní výřezy, decentní grafika, celkově kniha působí opravdu luxusně. Za design tedy rozhodně plný počet.
 
Stručný a čtivý novinářský jazyk s cílem vypíchnout o dané zemi to nejzajímavější. Avšak z pohledu autora. 50 míst na světě. Každé zemi-nezemi jsou v knize přiděleny jen 4 stránky, první červená dvojstrana je čistě seznamovací - název, vlajka, rozloha, vznik, počet obyvatel a plocha. Po otočení listu si na jedné stránce přečtete nějaké to povídání (které vás možná v mnohém informačně neuspokojí) a na další straně je mapa. Podrobné mapy místa krásně přiblíží a pomůžou uvědomit si geografické a politické souvislosti. Pro mě rozhodně nejzajímavější čtení bylo o Evropě (Krym, Katalánsko, Severní Kypr...).
 
Je jasné, že každého zaujmou jiná místa, já bych ocenila výčet spíš menší, ale o to známější. Nevadilo by mi přečíst si víc informací o těch profláklejších zemích, zaniklé státy, či kolonie o jednom obyvateli bych i oželila. Ale tohle je věc strašně subjektivní. A taky jsem si dohledávala fotky na internetu. Některé detaily mě natolik zaujaly, že jsem si říkala, škoda, že v knize nejsou i fotky z daných zemí. To by ale zase utrpělo idylické a ultra čisté zpracování této krásné knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat