středa 30. května 2018

Nebudu uklízet, mami

Sypu si popel na hlavu. A jsem na sebe naštvaná. Naštvaná proto, že se zlobím na děti kvůli něčemu, za co vlastně můžu sama. Byla (a pořád jsem) málo důsledná a díky své puntičkářské povaze si raději všechno uklidím sama, včetně hraček, než abych strávila hodinu přesvědčováním a lamentováním. Takže to, co v Montessori školce a v kurzech funguje u mých dětí na 100%, doma sama nedodržuju a vlastně ani nevyžaduju. A tím jim dělám v hlavách nevědomý zmatek a se** si do vlastního hnízda. Znáte to? Prosím, že jo.


Rozhodně to u nás není jako ze škatulky. Okna jsem naposledy umývala na podzim (teď mám alibi v podobě pupku a neustále hemžícího se pylu), na nábytku s vysokým leskem se děsivě rychle ukládá prach a koš s prádlem není snad nikdy prázdný. Ale! Mám ráda takový ten systematický pořádek, mám ráda, když všechno má své místo, když všechno někam patří. Rozčilují mě věci, které jsou jinde, než by měly být, šílím, když nemůžu najít jednu ze dvou elektrických mašinek z vláčkodráhy, jsem schopná týden prohledávat byt a hledat postavu mámy z LEGA, abych ji o čtrnáct dní později náhodou našla za svými knížkami v knihovničce. I s tygrem...


Moje děti mají velký talent udělat neskutečný bordel během chvilky. V klidu si hrají třeba s kostkami a rázem je kolem nich na zemi sto dalších věcí - knížky, pastelky, pexeso, vláčky a zvířata. A něco se záhadně rozmnoží i do obýváku a semtam do ložnice. To, co funguje v "externím" prostředí, doma ne. Oba jsou zvyklí v Montessori hrát si s jednou hračkou/pomůckou a po skončení ji automaticky vrátí na správné místo.


Jediné, co u nás celkem dobře funguje, je naoko zábavná spolupráce a organizace úklidu. Tak co, jdeme uklízet, jo? Ne. Ale jo, jdeme na to. Ty roztřiď kostky z LEGA, ty ukliď do boxíku všechna Schleich zvířátka. To se většinou domluvíme. Co se mi osvědčilo, je právě to úložné místo pro každou jednotlivou věc. Třídit je jakžtakž baví. Kartónová krabice na nádobí z kuchyňky, textilní košík na magnety, nebo třeba tyto stylové LEGO Storage boxy.


 
Tři už doma máme nějakou dobu, teď jsem k nim pořídila ještě dva menší, protože se osvědčily. LEGO Storage boxy jsou pevné, šikovné a jdou skládat na sebe stejně jako "jejich" kostky. Nejsou jen praktické, hlavně mi jako málokteré úložné krabice přijdou fakt hezké. Jednoduchý a čistý design v různých barvách pěkně doplní jakýkoliv dětský pokoj nebo studentskou pracovnu. Je to box, který bych strpěla i v obýváku a klidně bych ho měla na očích každý den. Paradoxně v něm neskladujeme lego :) V šedém jsou všechny lokomotivy, vagónky a autíčka k vláčkodráze, v růžovém spí zvířata.

Pokud se vám tyto boxy líbí, můžete využít bezva akci, kdy k nim dostanete malý LEGO batůžek jako dárek. Nabídka platí do 3.6.2018 a podrobnosti najdete tady.

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Uf, jsem ráda, že v tom nejsem sama :D

      Vymazat
    2. JJ, presne tak, v Montessori jedna pomucka, az ji uklidi, tak si bere dalsi...a doma to obcas kulha...ted se bavi tim, ze si vecne stavi vsechno mozne v douhe řady....Nedavno si udelal na noze "au" protoze nemel uklizeny hracky...tak jsem mu to pripomnela..Nekdy je to s uklidem lepsi, jindy horsi..ale snazime se :) Hela a Edý

      Vymazat
    3. Jo, ty dlouhý fronty z čehokoliv bavily i Kubíka. A dodnes občas má tyto tendence. Je to podle mě hodně (jenom) o důslednosti nás matek/rodičů. Je pro nás prostě pohodlnější to udělat rychleji, jinak by to doma fungovalo stejně jako v Montessori.

      Vymazat