středa 16. května 2018

Knihy pro děti / Nela a růžová velryba

Na každou dovolenou chystám dětem do kufru nebo batůžku aspoň dvě překvapení - jedno v podobě nové hry/hračky a druhé překvapení je vždycky knižní. Na našich cestách se mi to vždycky vyplatilo, mají radost z nové věci, většinou jsou jí naprosto nadšení a jen tak je neomrzí. A proto s námi do Neapole vycestovala i nádherná knížka Nela a růžová velryba. Ve skříni čekala na svůj čas od zimy a předčila moje očekávání. Je to první povídková knížka s delším textem, u které v pohodě a se zájmem vydrží i Jakub. A já sama se těším na každou novou kapitolu spolu s dětmi.


Tuto knihu z nakladatelství Mladá fronta jsem do Neapole vybrala po dlouhé analýze. Dobře zapadla hlavně tématicky - děj se odehrává u moře. Ač je povídková, není nijak abstraktní, věřila jsem tedy, že z ní něco bude mít Jakub. A chtěla jsem taky něco obsáhlejšího, něco, co budu moct číst dětem deset večerů před spaním.



Slovenská autorka Mária Lazárová vytvořila velice citlivý a originální příběh o síle neobvyklého přátelství, o dětské (a velrybí) touze poznávat svět, o rodinném poutu. Když si k tomu přidáte nezaměnitelné milé ilustrace Andrey Tachezy, máte dokonalou dvojici.



Pětiletá holčička Nela žije s rodiči u moře (tatínek je oceánograf, už to je samo o sobě velmi dobrodružné). Nela má kocoura, který moře k smrti nesnáší. Nelu fascinují velryby. Lily je naopak malá velryba. Díky své odlišnosti (je růžová) nemá kamarády a musí být pořád ve střehu. Má jen Tomíka - další velrybu, která se něčím odlišuje, a mámu. Jak Nela tak Lily touží po tom zažít skutečné přátelství. Až se rázem jejich světy nečekaně propojí a vyústí do lehce dramatického finále.


Kniha má celkem dost kapitol, které na sebe plynule navazují. Jsou krátké a svižné, jedna tak na dvě stránky většího písma. I když se to na první pohled nezdá, příběh o netradičním kamarádství a o světu oceánů není nijak složitý, ba naopak. Text je jednoduchý, vtipný, chytrý.


Je fajn, že si v knize člověk najde i skrytá poselství, o kterých si s dětmi může povídat. O tom, jak je důležité respektovat lidskou (a živočišnou) odlišnost. A taky o tom, jak křehký je svět pod mořskou hladinou.


Já jsem z knihy vyloženě nadšená, baví mě. Baví i děti, těšíme se na každé další čtení a je to vlastně první kniha, kterou si společně (s oběma) čteme před spaním na pokračování. Moc doporučuju! 

4 komentáře:

  1. Naše oblíbená :-) Kupovala jsem jí loni starší ke Dni dětí, od té doby jsme jí četli několikrát.
    https://maleeradosti.blogspot.cz/2017/07/cteme-detem-nela-ruzova-velryba.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já to mám stejně, kupovala jsem hlavně kvůli ilustracím, ale předčila moje očekávání. Díky za sdílení ♥

      Vymazat
  2. Ďakujem z celého srdca. Som rada, že kniha robí radosť :) Mária

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mária, váš komentář mě velice těší ♥ Jana

      Vymazat