pátek 18. května 2018

Audiokniha / Geniální přítelkyně

Titul: Geniální přítelkyně
Autor: Elena Ferrante
Interpret: Zuzana Slavíková
Délka poslechu: 13 hodin 8 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Geniální přítelkyně je první díl ze stejnojmenné tetralogie, která se těší přízni fanoušků po celém světě a zasloužila už také pozornost literární kritiky. Příběh se odehrává v padesátých letech minulého století. Dvě klíčové ženské postavy se snaží obstát v mužském světě, stejně jako obstát ve své čtvrti plné násilí a pokrytectví. V knize se můžete dozvědět nejen o životě hlavních protagonistek, ale také o celém mikrokosmu neapolské čtvrti od poválečné chudoby až k ekonomickému zázraku šedesátých let. Vypravěčka čtenáře brilantně zasvěcuje do ideologické roviny tehdejšího světa. Ústředním tématem knihy ale zůstane přátelství dvou naprosto odlišných dívek, jejich celoživotní soupeření, bolestné zrcadlení i jejich tak pevné pouto až občas zaškrtí.


Recenze
 
Jakou jinou "knihu" jsem si s sebou mohla vzít na dovolenou do Neapole než Geniální přítelkyni? Mám ji staženou strašně dlouho, ale věděla jsem, že na správný okamžik si s ní musím počkat. Načasování bylo opravdu geniální :)

Škoda, že nemám ráda knihy na pokračování. To je snad jediné, co mi na Ferrantové vadilo. Jinak to byla pastva pro uši. Svižný příběh dvou mladých dívek na pozadí pochmurné atmosféry poválečné Neapole, složité mezilidské vztahy, neustálé boje uvnitř rodin i mezi rodinnými klany navzájem, nekonečné násilí, dětská bezradnost, jak obstát v tomto nelehkém světě.

 
Po dlouhé době jsem poslouchala (četla) něco, kde hlavními hrdiny byly děti. Právě prostý fakt dětství a dospívání umocnily tu sílu celého příběhu. Děti jsou od narození čisté a nezkažené a jak postupně okolní svět odhalují se všemi těmi hnusy a vášněmi, formuje to jejich budoucí povahy.
 
Mám pocit, že audioknihu jsem si užila víc, než bych si užila klasickou papírovou. Podání Zuzany Slavíkové tomu určitě pomohlo, její hlas se mi k drsné čtvrti v Neapoli dokonale hodil.

Trpké, divoké, zároveň však krásně jednoduché. Jsem zvědavá, jak se bude příběh geniálních přítelkyň vyvíjet dál.

2 komentáře:

  1. Ja precetla pred dvema mesici prvni dil a cekam ve fronte v knihovne na dalsi, jsem zvedava na pokracovani ;)

    OdpovědětVymazat