pondělí 15. února 2016

Ultimativní

Zase jsem se jednou odhodlala vyvolat další sadu fotek a zařadit je dětem do jejich alb. Při procházení archivu s fotkami jsem narazila na tuto mikulášskou. Co dodat?


Tak to dopadá, když dítěti (dnes má 29 měsíců) hlídáte příjem cukrů. Dáváte jí pít jen čistou vodu, každou kašičku, každou přesnídávku, každou křupku sledujete ostřížím zrakem, aby neobsahovaly přidané cukry, kupujete jen bílé jogurty, pečete zdravé cukroví, z darovaného kinder vajíčka jí vykucháte jen tu plastovou část...

Pak jedno odpoledne vyrazíte na mikulášskou besídku (nebo na slavnost dýní, nebo na drakiádu) a všechno vaše odhodlání je v trapu. Klárka tehdy od anděla dostala lízátko (tak nechutně veliké) a samozřejmě jsem neměla to srdce jí ho vzít. To si nedovedete představit, kolik štěstí měla v očích. Nepustila ho z ruky, byla celá ulepená a ták napumpovaná cukrem, že tam řádila do naprostého padnutí.

Znáte to taky? Jak moc jste důslední a neoblomní?

10 komentářů:

  1. Mám 15 měsíčního kluka. Taky sleduju, co daný výrobek obsahuje a nechci jej ládovat jednoduchými cukry. Je to velký jedlík a spořádá, na co přijde. Zlomila jsem hůl nad pribináčkem a podobnými mňamkami (a i mezi nimi si vybírám ty nejkvalitnější), prostě mu to chutná a zejména jedna babička mu jej pravidelně nosí. Kámen úrazu je u nás pití. Poté, co se do jídelníčku přidávalo více potravin, svačin a redukoval se příjem mléka, vypil strašně málo tekutin, protože prostě vodu pít nebude. Zkoušela jsem to všelijak s různými pítky, savičkami apod a nakonec jsem byla odkázána na granulovaný čaj obsahující cukr. Zachutnal mu pouze jeden daný typ a značka, tak pije právě to. A já jsem vůbec ráda, že pije a hlídám mu aspoň příjem tekutin. Pořád se utěšuju tím, že je lepší, aby něco vypil a zavodnil se...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, to chápu, příjem tekutin je klíčový a sama nevím, jak bych se zachovala, kdyby mi dcera nepila vodu, asi bych taky zkoušela vše možné. Zatím to u nás nenastalo a ona ohrnuje nos i nad přírodními šťávami, vždycky raději sáhne po vodě. Je potřeba se na všechno dívat zdravým rozumem, ne? :)

      Vymazat
  2. Jani, taky se snažím hlídat, co Mikymu dávám, ale nejsem zase tak striktní :) Kupované sladkosti nedávám (kromě gumových medvídků, když přijedeme k našim...a to by se utloukl!), slazené vody taky ne (jenom ředěné ovocné šťávy). Naštěstí mu chutná i voda a neslazené čaje... Když si ale vezme kousíček čokolády ode mě jednou za čas, nedělám z toho vědu :)
    Do budoucna si nedělám iluze, že by se mi to podařilo ohlídat... např. až nastoupí do školky, kde bude erární strava a děti budou nosit z domu kde co... :)
    Takže to lízátko - myslím, že ta Klárčina nefalšovaná radost jí dala víc, než jí ta jedna výjimečně povolená sladkost uškodila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ladi, ano, ta radost za to rozhodně stojí a nedělám z toho vědu. Spíš jsem to myslela tak, že když je něco upíráno, tak jak to potom dopadne, když se k tomu dítě dopne :))

      Vymazat
    2. Jani, to je přesně ono! Pokud se jim bude dostávat všeho s mírou, nebude jim to pak tak strašně vzácné, že se tím nacpou k prasknutí, až se k tomu dopnou :) Znám takový případ z rodiny... to byla doma samá zdravá strava a když pak přijeli na návštěvu, byli jak kobylky :D

      Vymazat
    3. Taky jsem to slyšela, my to řešíme hlavně kvůli zubům...

      Vymazat
  3. Ja som si uz v tehotenstve povedala, ze tymto sa nebudem nejako extra zaoberat, sladke jej daavat nebudem a ani som nedavala, do roku a pol ani nejavila o to zaujem, na navstevach, alebo u nas ked niekto bol mohlo byt na stole cokolvek a ani sa toho nedotkla. Kludne jej mozem dat do ruk bonbonieru, ona kazdemu ponukne, ale sama vobec neochutna. Posledny mesiac sa to uz zacina trosku zvrhavat, u sesterky prisla na chut gumenym cukrikom a hlavne pelendrekom. Ja sama som dokonca domov kupila gumene zizaly a sacok jahodovych pelendrekov a vynimocne jej jeden dam. Ona mi inak je uplne zdravo, ovocie, zelenina, biele jogurty, tvaroh, take tie pribinacky a pod par krat dostala, otvorila som a bud ani neochutnala, alebo po prvej lyzici odmietla. Sama od seba siahne skor po susenom ovoci, alebo teda po cerstvom ako po zakusku. A ked raz za cas pride za mnou s prosbou maminka daj palicku (pelendrek) tak v slabsej chvili aj dam :) taktiez ked my jeme nieco sladke a chce ochutnat, dam jej hryznut, nezvykne mi to trebars zjest alebo co :) take prisne tabuizovanie sladkosti ma skor opacny efekt. Poznam niekolko pripadov, kedy to dopadlo presne naopak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klára vyloženě miluje pečené věci, v tomto je po mém muži, všechny koláče, buchty a dezerty, to by se utloukla. To mi vadí míň než ty průmyslové kraviny. Na druhou stranu já gumové medvídky a pendreky miluju a čekám, kdy o to projeví zájem Klára. Jinak je přesně jako tvoje dcera, na stole může být cokoliv a ona si to sama nevezme, vždycky jen "ovoní" :)

      Vymazat
    2. to ja by som jej aj vypekala, keby to jedla, lenze ona z muffinov vydlabe borovky, z buchet dzem a to je vsetko :-)

      Vymazat
    3. Klára taky prvně okusuje povidla a tvaroh :))

      Vymazat