pondělí 8. února 2016

Knižní výzva / Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Titul: Prvok, Šampón, Tečka a Karel
Autor: Patrik Hartl
Nakladatelství: Bourdon
Rok prvního vydání: 2012
Počet stran: 236

Anotace

Román vypráví s vtipným nadhledem příběh čtyř kamarádů, kteří si dvacet let po maturitě zkusí položit otázku, jestli žijí opravdu tak, jak chtěli, když jim bylo osmnáct. A protože si musí přiznat, že by sami ze sebe nejspíš byli zklamaní, nezbývá jim, než se rozhodnout, jestli s tím chtějí něco udělat.
Kdyby měl Karel charakterizovat, jaká tato kniha je, pravděpodobně by řekl, že je to výzva. Výzva nebát se v poločase rozpadu změnit a čelit pohodlnosti.
Prvok by asi neváhal pateticky dodat, že je to příběh o svobodě a odvaze, která je k ní potřeba. A taky o tom, jak milovat. Manželky, milenky, matky i dcery.
Tečkovi by to bylo fuk, protože knížky nečte. Ale kdyby zjistil, s kolika ženami se v tomto příběhu vyspí, možná by ho to zaujalo natolik, že by si zrovna tenhle román přečetl.
A Šampón by hlavně považoval za důležité, aby se při čtení této knížky čtenáři dobře bavili. Protože podle něj v ní jde především o to, o čem zpíval Freddie Mercury: Show must go on!


Recenze

Ač je mi podobný žánr poměrně cizí a knihy tohoto ražení běžně nečtu, jsem ráda, že jsem tentokrát udělala výjimku. Protože jsem toho poslední dobou moc nenaspala a cítím se vážně dost jetá, přesně toto jsem potřebovala. Absolutně nenáročný styl. Navíc hýří vtipem, což je ideální na pošmourné zimní dny a nekonečné virózy.
Co jsem na knize ocenila nejvíc byl právě styl. Román je opravdu čtivý, psaný lehkým perem. A fakt je to sranda. Nepamatuju si, u které knížky jsem se tolikrát smála nahlas. Ať jsou to samotné výrazy v knize použité, či vtipné situace, opravdu vtipné gagy najdete na každé stránce.
Knížka je sympatická i formátem, žádná bible, ideální do kabelky nebo do čekárny u doktora. Přečtenou ji máte za pár dní. Je to přesně ten typ knížky, u které vůbec nevadí, když vás pětkrát na jedné stránce vyruší dítě. Provedete, k čemu jste vyzývána, vrátíte se ke čtení a nemusíte se bát ztráty nitě.
Příběh sám o sobě mi přijde dost přitažený za vlasy a dost pochybuju, že by se s tím zas tolik mužů středního věku dokázalo ztotožnit. Všechno se to točí kolem hry s jasnými pravidly, a to plnění odvážných úkolů. Kdo výzvu nesplní, je beznadějným sráčem. Ač je kniha humorná, když se nad ní člověk hlouběji zamyslí, je to taková klasická tragikomedie. Podstata je smutná, postavy jsou nešťastné a se svými životy nespokojené. Proto skrze tyto výzvy hledají nejen ztracený mladický elán a odvahu, ale i svoje vytoužené štěstí.
P.S. Docela by mě zajímalo, jak by svět kolem nás vypadal, kdybychom všichni zkusili jeden den mluvit jen a jen pravdu. Ve vážných situacích, ale i v odpovědích na banální otázky. Myslím, že si to nikdo z nás nedovede vůbec představit. Nelhat. To by bylo rázem kolem nás sráčů...

2 komentáře:

  1. Knížku mám v knihovničce, ale zatím se nedostala na řadu. Moc se na ni ale těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je na co se těšit! Myslím, že kdybych tuto knížku četla jako bezdětná, mám ji za jeden den v sobě :))

      Vymazat