čtvrtek 11. února 2016

Knihy pro děti / O králíčkovi, který chtěl usnout

Chci se s vámi podělit o další krásnou knížku pro děti. Pořídila jsem ji nedávno na základě mnoha kladných recenzí. A nezklamala.

 
Kniha O králíčkovi, který chtěl usnout se stala světovým bestsellerem a má pomoci dětem lépe usínat. Autorem je švédský psycholog Carl-Johan Forssén Ehrlin a tuto výjimečnou knihu napsal na základě svých několikaletých zkušeností se spánkem malých dětí. Knížka je psaná trochu nezvyklým způsobem, protože v ní autor využívá různé relaxační techniky, které pomohou, aby se vaše dítě před spánkem uvolnilo. Je určena k tomu, aby rodiče předčítali, některé pasáže se totiž mají záměrně zdůraznit, jiné se mají vyslovit potichu, jméno králíčka se má "zívnout" a na vyzvání často v knize oslovujete své dítě. Je to takové malé představení a přesně tak to mají děti rády.


Příběh je velice jednoduchý, malý králíček Kája se chystá jít spát. Je moc unavený, ale už dopředu tuší, že to nebude tak jednoduché. Má toho přece tolik v hlavě, nad čím musí přemýšlet. Maminko, pomoc! Jeho laskavá maminka ví, co s tím. Vezme Káju na návštěvu k moudrému kouzelníkovi Zíválkovi, ten prý umí uspat každého. Po cestě potká králíček další zvířátka, která mu prozradí, jak jednoduché a příjemné usínání může být.

Už dlouho jsem v knížce neviděla tak nádherné ilustrace. Jsou celostránkové a velice propracované, přitom krásně jednoduché.



Klára už teď s usínáním problém nemá, zhruba od svých dvou let usíná sama (po čtení na dobrou noc) ve svém pokojíčku, ale do té doby to byl boj. Neustálá a dlouhá asistence směřující k usnutí. Mám ale neblahý pocit, že budeme muset začít číst tuto knihu Jakubovi. Ten má sice k usínání prso, ale jinak to vůbec neumí. Vidím, jak je unavený a přitom nemůže vůbec zabrat. Jsem tedy odhodlaná na něm tuto techniku vyzkoušet :)

5 komentářů:

  1. Uz som o tejto knizke pocula,no som skepticka. Teda mozno fungovat moze,ale na moje dieta sa obavam bude prikratka. Zvyknuta je stale zaspavat na prse a to u mna v naruci,nemozeme pri tom ani lezat,lebo sa po mne len vala. Skusali sme pri nej len tak lezat,hladkat,spievat,ale to,co mozno prvych par minut este posobi nadejne,skonci tym,ze len skace po posteli a nakoniec z nej aj ujde. Najdlhsie som vydrzala 4,5 hodiny,nezaspala. Neplakala,lahala si,zavrela oci,zas sa premotala,zas si lahla a tak dokolecka. Asponze to prso funguje no :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, Luci, Klára byla úplně stejná a vidíš teď! Ale su zvědavá na Kubíka :) Každopádně ta knížka je milá, neříkám, že u ní dítě usne, ale podle mě se fakt uklidní...

      Vymazat
    2. U nás zatím nezabírá, možná je na to "představení" ještě malá (6 měsíců) ale zkoušeli jsme to několikrát (poprvé s velkým očekáváním) a nic... :( dřív přitom usnu já...

      Vymazat
    3. Tak to funguje, ne?? :) Mám v plánu taky u syna začít v 6m, ale taky si myslím, že je to tak od roku a výš...

      Vymazat
    4. Mam ju na zozname,co by som pre Sasku chcela k druhym narodeninam,hadam na nu dojde. Myslim ze sa jej to divadielko okolo toho bude pacit. Vseobecne ma moc rada knizky a rozne aktivity v nich su mily bonus naviac

      Vymazat