středa 17. února 2016

5. měsíc s Jakubem

Miminko roste a už to vlastně není zas takové miminko. Čas utíká nějak rychleji, přijde mi, že jsem ještě předevčírem měla pupek. Jakub má 5 měsíců a stává se z něj malý neposeda. Fakt ho nemůžeme nechat bez dohledu a když jsem párkrát nechala hlídání na Klárce a odskočila si na záchod (ano, ano, já vím), nedopadlo to podle mých představ. I když vlastně on je celkem statečný a pláče jen když je ospalý a má hlad. Nějaký ten karambol ho většinou nerozhodí. Je to druhorozené dítě a musí být tvrdý :)


Pátý měsíc byl hodně o pohybu. 1. února se poprvé sám přetočil na bříško a od té doby je na břichu furt, i když je unavený k padnutí, to bříško prostě musí dát. Je už celkem oříšek rozumně ho přebalit nebo převlíct, když se mi imrvére otáčí. A pak samozřejmě zuří, když ho nechci pustit. Klára je malý diktátor a ráda Kubovi něco zakazuje (ano, je asi po mě). Třeba právě v situacích, kdy chce Jakub na břicho, tak ho poměrně nekompromisně otáčí zpátky a říká "Nene, Kubi, nemůžeš teď na bříško". Takže tak, hlavně, že na to komandování nejsem doma sama :) Z břicha na záda se otočí málokdy, většinou spíš nějakou nehodou. Na bříšku se mu líbí moc, mnohem víc, než si pamatuju u Kláry. Když je vyspaný, vydrží si hrát i hodinu. Baví ho všechno. Hračky má celkem okoukaný, ale baví ho Duplo, celofán, obal od čokolády a Klářiny oblečky. To zuří pak ona. Ale ne, rád si hraje s čímkoliv, baví ho pořád kousátka a chrastítka, měkké knížky (i ty tvrdé), kostky, balónky, jakžtakž hrací deka. A převracením na bříško jeho pohybové aktivity nekončí. Umí se dost dobře pohybovat a šoupe sebou po bříšku tam, kam potřebuje, nejlépe mu to jde po podlaze, začíná sympatická fáze leštění plovouček. Je to malý rarášek, vypadá, že ho život baví, často se směje, je lechtivý a smíchy umí úplně křičet. Většinou mu dvakrát denně čteme, jednou já, jednou Chlupáč, to má rád. Taky má rád, když mu Klárka zpívá. Miluje znělku Máša a medvěd, když se Klára dívá, on ani nedutá a u úvodu písničky se vždycky blaženě usměje. Druhé dítě asi taky bude televizní, co naplat.


Kojím. Kojím a nepřikrmuju, počkám do ukončeného šestého. Ten měsíc to ještě vydržíme, je ale fakt, že se na období příkrmů těšíme. Jakub se doslova sápe po jídle, je jím úplně fascinovaný a jde vidět, že chce. Dostal už olíznout jablíčko a dnes se Klára smilovala a dala mu líznout banánu. Těším se na nějakou změnu, kojím sice ráda, ale myslím, že už by si dal i něco jiného. Kojení se teď trochu zpravidelnilo přes den, snažím se vytvořit nějaký režim a zdá se, že to funguje. On se místo cucání aspoň pořádně napije, když má hlad. V noci kojíme jak kdy. Někdy jen 3x, jindy 5x, ale nějak se to zklidnilo a už to není tak kritické. Nepřijdu si vyčerpaná a při kojení rychle usneme oba dva. Dudlík nechce ani vidět, v tomto je opravdický opak své sestry. Pořád to trochu zkouším, vím, že by se nám ulevilo, ale on si s ním jen hraje a vůbec ho nesaje. Myslím, že už se nám to nepodaří zlomit.


Přes den spí většinou dvakrát, když se mu povede jeden spánek delší, tak dvakrát, když ne, tak třikrát. Denní spánky má totiž zvláštní. Je přesný jak hodiny. Půl hodina spánku a je to. Je to trochu náročné, co si budeme namlouvat, ale člověk to musí přijmout tak, jak to je. Je taky trochu průserář, co se kočárku týče. Tak moc bych potřebovala, aby v kočárku spal, když jsem s Klárkou venku. Dřív byl dokonalý. Teď zase spí půl hodiny a oči jak baterky. Při troše štěstí za chvíli usne a spí pak další dvě hodiny, obvykle ale nemůže zabrat, tak začne plakat. Pláče někdy 5 minut, někdy 20. Pak nakonec usne. Přičítám to hlubokému kočárku, myslím, že už touží po tom vidět ven a prostor v korbě mu začíná být těsný. Jsem teda odhodlaná přesídlit do sporťáku (který má mimochodem Maxi Cosi vychytaný). Na webu proděti.cz jsem si vybrala tento úžasný celoroční fusak Lodger Bunker Outdoor. Dnes mi ho doručí a nemůžu se dočkat, jak ho vyzkoušíme. Doufám, že moje taktika zabere a že Kubíček bude v kočárku spokojenější. Pokud nezabere ani toto, čeká nás poslední možnost - šátek nebo nosítko na ven.

Takže takový byl 5. měsíc našeho miminka. Už mi nepřipadá moc podobný na Klárku, když byla miminko. Zub zatím žádný. Vlasů moc nemá, postupně je ztrácí. Vzadu na hlavě má lysinku. Oči má snad každým dnem větší a tmavší. Opět chytl od Klárky nějakou virózu, ale zvládl to statečně. Rád se koupe, nerad si stříhá nehty. Jakub slintá, kope, štípe, škrábe a trhá vlasy. Náš malý tyran. Vím ale, že nám tak dává najevo svou lásku. Jinak to zatím neumí.

6 komentářů:

  1. Jee,to je moc pekne rozpravanie,Jakubko je ozaj sikula :) Na dudlik ho uz podla mna nenaucis,ked sa nechytil doteraz. Ja som to skusala tiez asi do 5. mesiaca,potom som to vzdala. Az niekedy po roku ho dcerka kdesi nasla a velmi sa jej to pacilo. Ked sa to ale zacalo opakovat,ze cielene ponho sla do sufliku,radsej som vsetky vyhodila,az sa mi uz taka "stara" na cumel nenauci :-) aj moja dcerka bola taka,ze polhodinu a koniec,dospane,ale odpozorovala som,ze ona tu polhodinu spi tuho,potom sa ide dostat z fazy hlbokeho spanku do plytkeho a nezvladne to sama a VTEDY sa preberie. Zabralo mi to,ze som pri nej lezala a okamzite ako ta chvilka prisla,dostala prso a vacsinou sa zadarilo a spala dalej. Po case sa tieto prechody z fazy do fazy naucila zvladat aj sama,teda pokial ju netrapia zubky,alebo nieco ine. Vtedy stale potrebuje k upokojeniu naruc a prso :) drzim palce,nech vam chlapcek nadalej prospieva a mate sa fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že v tom nejsme sami :) Má to přesně jak píšeš, ta první půlhodina - to je tuhý, že by vedle něj Klára mohla bouchat ohňostroje a nic. A pak mu to nejde zabrat, v kočárku teda většinou jo, ale je to s pláčem a trvá to. A to prso vyzkouším :) Snad s přibývajícími měsíci bude líp a líp co se spánku týče.

      Vymazat
  2. Ale chapem teda,ze pri druhom dietatku uz taky komfort aby si pri nom vylihovala nie je mozny a je treba sa venovat aj starsej a domacnosti :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, upřímně na domácnost dost prdím, vařím večer až když spí a jinak máme doma celkem bordel :(

      Vymazat
    2. Neboj, o chvilu zacne Jakub plazit, tak budes mat aspon stale vytrete podlahy :-D

      Vymazat