úterý 6. listopadu 2018

Knihy pro děti / Haló, haló, paní Kočko!

Dnes mám pro vás tip na opravdovou knižní nádheru. Hlavně z hlediska ilustrací. A víte, že pro ty já mám velkou slabost. Knížku Haló, haló, paní Kočko! máme doma necelý měsíc, čekala mě na poště po příjezdu z porodnice. Novinka z nakladatelství Portál je určena už pro velmi malé děti a takových knih není na trhu nikdy dost. Často totiž bojuju s tím, že nedokážu najít mnoho textových knih s pěknými obrázky pro malé čtenáře, dejme tomu dva plus. A tahle je přesně taková.
 

Kniha stojí na úchvatných a velmi nevšedních ilustracích, o tom žádná. Obrázky jsou na jednu stranu pestrobarevné, na druhou stranu bez tolik obvyklého "dětského kýče", což je pro mě velké plus. Kniha je prostě unikátní výtvarné dílo.
 


 
Příběh je taky fajn vzhledem k cílovému čtenářskému publiku. Dva myší bráškové pokouší trpělivost kočky, která si je za trest hodlá dát k obědu. Myšáky před sežráním zachrání právě vytvořené přátelství. Takhle jednoduše jde shrnout třicetistránková kniha.
 
 


Tento velmi jednoduchý příběh přímočaře servíruje jasné poselství. Aby jej pochopily už velmi malé děti. Poselství o síle přátelství, o dobrých skutcích, o vzájemné pomoci.

 
Kdyby nad příběhem hlouběji přemýšlel dospělák, napadne ho nejedna otázka. A toto poselství, tak jak čisté ho vidí děti, je pro nás už lehce zamlžené. Myšáci přece kočku zlobili, mohli si tak nést tíhu odpovědnosti za své činy. Štvu predátora = skončím na talíři. Taky je kočka v závěru nazvána "zlou". To je taky otázka do pranice. ALE! V dětských knihách musí být jasně a velmi okatě zobrazen rozdíl mezi dobrem a zlem, aby ho děti dokázaly vnímat. Takže je to takto v naprostém pořádku. Navíc si o tom s vnímavějšími a hloubavějšími dětmi můžete hezky promluvit.
 
 
 
Autorem knihy je známý slovenský ilustrátor Ľuboslav Paľo, který za svoji práci získal mnoho ocenění. Možná jej znáte z knihy Kamzíkův velký skok, která děti citlivě seznamuje s tématem smrti.

Žádné komentáře:

Okomentovat