sobota 6. listopadu 2021

Hrajeme / Vzdělávací MultiTrio Les

Pokud rádi trávíte rodinný čas venku v přírodě, pokud rádi chodíte na procházky do lesa, pokud vaše děti zajímají zvířata anebo rostliny českých luhů a hájů, mám pro vás super tip na vánoční dárek. Myslím, že na trhu nenajdete krásnější hru věnovanou právě naší přírodě, konkrétně českému lesu. MultiTrio Les je obsáhlá vzdělávací hra pro děti od předškolního věku až do dospělosti. Je to přesně ta rodinná hra, ve které si přijdou na své všechny věkové kategorie. Svým zpracováním je totiž tak důmyslná, že si ji snadno přizpůsobíte pro různě staré hráče.


Poměrně velká krabice ukrývá celkem 72 kartonových čtvercových kartiček s vyobrazenými rostlinami nebo zvířaty, velký herní plán - plakát lesa, 12 loto karet, hrací kostku a návod se všemi herními variantami (který obsahuje i jakousi mini encyklopedii všeho, co je zobrazeno na kartičkách). Návod slibuje, že MultiTrio obsahuje celkem 14 her, které jdou navíc hrát ve 38 herních variantách.



Nejčastěji hrajeme pexetrio, což je herně pexeso, ale nehledáme pouze stejné dvojice, ale rovnou trojici obrázků, které k sobě logicky patří. Pokud chceme do hry zapojit Matěje, hrajeme loto. Ti dva starší zase rádi dělají kvízové otázky, mně se hodně líbí hry postřehové, bývám v nich totiž úspěšnější než v těch zákeřných paměťových :)


Největší devizou této hry je bezesporu grafické zpracování. Ilustrace jsou naprosto dokonalé, všechno zachyceno reálně s maximální přirozeností. I proto MultiTrio může perfektně fungovat jako vzdělávací pomůcka.



Jak jsem psala, že v jednodušších variantách je hratelná i pro malé děti, tak potvrzuju, že si ji často vytahujeme právě s Matějem (čerstvé 3 roky). Nejčastěji děláme různé "Montessori" přiřazování - buď využíváme loto karet, kam Matýsek umísťuje vylosované kartičky, nebo rozkládáme velký plakát lesa, kam Matěj opět pokládá kartičky, které mu dávám do ruky. Pojmenováváme, povídáme si o tom, kde zvířata žijí, jakou mají barvu rostliny, jaké plody mají stromy. Společně taky hrajeme otočené pexetrio, kdy Matěj hledá trojici obrázků, co k sobě patří.



Co mě hodně zaujalo, že některé hry jsou vhodné pro větší kolektivy (5-20 hráčů), což mi přijde jako úplná pecka pro školky a školy, družiny, lesní kluby nebo třeba pro skautský kroužek. MultiTrio svým bezchybným grafickým zpracováním slibuje krom zábavy i slušnou edukativní funkci, proto bych byla moc ráda, kdyby se dostalo víc do škol, a hra sloužila například ke zpestření hodin prvouky.



Ze hry jsem popravdě nadšená. Je to hra obohacující, vzdělávací a přitom zábavná. Obsahuje herní varianty pro prcky, ale je i dostatečnou výzvou pro školáky. Je multifunkční, je vícegenerační. Je odolná, kartičky jsou z opravdu tvrdého kartonu. Reálné ilustrace jsou pomyslnou třešinkou na dortu.

Žádné komentáře:

Okomentovat