čtvrtek 18. srpna 2022

Bosna a Hercegovina | Den devátý: Stolac & Vjetrenica

Předpověď počasí se beze zbytku vyplnila, od brzkého rána lije jako z konve a neskutečně fouká. Z 35°C je rázem slabých 20°C a jsem docela ráda, že nejsme někde pod stanem v horách, ale povalujeme se ve velké pohodlné posteli ve městě Konjic. Stále zpracováváme adrenalinové zážitky z včerejšího raftu, po bohaté snídani si domlouváme pozdější check-out a odpočíváme. Zároveň s Chlupáčem přemýšlíme, co s dnešním dnem. Pořád sledujeme radarová data a koumáme, jestli je v dojezdové vzdálenosti místo, kde dnes bude lépe. Uvažujeme i nad chorvatským pobřežím, ale nic moc ani tam. Zdá se, že na jihu bude líp. Respektive, že tam přestane dřív pršet. Víme, kde chceme být zítra, takže se rozhodneme, že před polednem vyrazíme směr Mostar - Stolac - jeskyně Vjetrenica - Trebinje. To je dnešní smělý plán s tím, že atrakce číslo jedna v deštivém dnu bude největší jeskyně v Bosně a Hercegovině Vjetrenica.


Za hodinu jsme zpátky v Mostaru. Vítáme se jako staří známí. Úplně náhodou narazíme na kraji Mostaru na odbočku na vyhlídkové místo s názvem Fortica Park. Není to jen přírodní vyhlídka na strategickém místě nad městem, ale nabízí se tady hned několik adrenalinových aktivit. Je sem pohodlný příjezd autem po serpentinách, velké parkoviště nahoře na kopci. Nás tedy přivítala smečka potulných psů, ale byli asi jen zvědaví. Prší a fouká, děti zůstávají v autě, je tady pusto. Já s Chlupáčem se jdeme podívat na Fortica Skywalk - což je takový prosklený ochoz, kdy máte pocit, že stojíte ve vzduchu. Je to novinka roku 2021. Ochoz je ve výšce 15 metrů nad svahem kopce a je z něj krásný výhled na celý Mostar. Ostatní atrakce asi kvůli počasí nefungovaly, ale startuje tady kilometr dlouhá ZIP LINE (mají i dětskou kratší variantu) a najdete tu obří houpačku.



Tip: V Mostaru je ještě jedna známá vyhlídka, na kterou jsem v prvním článku zapomněla - Millenium Cross (Križ na Humu, Kříž nad Mostarem). 33 metrů vysoký kříž byl na kopec Hum nad Mostarem umístěn v roce 2000, je vidět z celého města a vzhledem k tomu, že Mostar je převážně muslimský, budí kříž stále velké emoce.

Zdroj: www.inlandstories.com

Po poměrně krátké pauze v Mostaru se zase vydáváme na cestu, za půl hodiny jsme ve městě z 15. století Stolac. Stolac je moc hezké historické město v údolí modré řeky Bregava (které muselo být stejně jako většina měst po válce obnoveno), má krásné staré centrum, plno restaurací, kaváren a cukráren v klidné atmosféře. Najdete tady i UNESCEM chráněnou nekropoli Radimlja, starý most, vodopády, pevnost Vidoški.

Zdroj: www.sailingstonetravel.com

Odpoledne se dostáváme k hlavnímu cíli dne - k největší bosenské jeskyni Vjetrenica. Jeskyně jsou vždycky příjemným zpestřením na cestách, pro děti je to dobrodružné, trochu tajemné a místy strašidelné. Navíc je to ideální cíl výletu, když počasí nepřeje. Krasová jeskyně je přístupná jen s průvodcem, je dlouhá asi 7 km, veřejnosti je zpřístupněný chodník o délce 600 metrů. "Větrný" název dostala podle silného proudění vzduchu v přední části a má stabilní teplotu 11°C. Jeskyně je známá největší biodiverzitou na světě, o její objevení se zasloužil Čech Karel Absolon. Byly zde nalezeny pozůstatky medvěda jeskynního a kompletní kostra levharta. Na stěnách při vstupu do jeskyně jsou patrné malby staré deset tisíc let.





Vjetrenica je tak trochu na konci světa, je tady jen pár míst, kde se ubytovat, ale dost drahé na rychlé přespání. Cestou projíždíme jen malými vesnicemi, rozhodneme se tedy, že zkusíme dojet až do Trebinje. V kopcích nad Trebinje je velký motel s vyhlášenou lokální kuchyní. Město Trebinje bude naším zítřejším (a trochu neplánovaným) bodem zájmu.

♥ Pokud chcete sledovat celou naši cestu, hlídejte štítek/tag "Bosna a Hercegovina" ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat