pátek 20. května 2022

Knihy pro děti / Skandar a zloděj jednorožců

Děti potřebují své hrdiny. A taky potřebují bohatý svět fantazie a nebezpečného dobrodružství. Nejen na tyhle dvě zbraně vsadila britská autorka A. F. Steadmanová, když se pustila do fantasy ságy o dospívajícím Skandarovi. Jednorožčí tématika? Nenechte se odradit těmito okřídlenými bytostmi, protože v knize jsou jednorožci zcela jiní, než je znáte od svých roztomilých holčiček. Nejsou růžoví ani duhoví, nemají lesklou pestrobarevnou hřívu, tihle jednorožci jsou nebezpečné divoké stvůry, které potřebují být zkroceny svým vyvoleným třináctiletým jezdcem. Potom vznikne pouto na celý život. A také velký závazek a nikdy nekončící nebezpečí. Skandar a zloděj jednorožců je první díl této fantasy série, který vyšel teprve před pár dny v nakladatelství Host.


Skandar je třináctiletý kluk žijící na anglické pevnině a stejně jako všichni třináctiletí se právě chystá podstoupit zkoušku z teorie líhnutí jednorožců. Ti se rodí a žijí na ostrově. Tam je povětšinou ovládají zkušení lidé, avšak ti jednorožci, které k sobě nemá žádný člověk připoutané, žijí v divočině, jsou krvelační a smrtelně nebezpeční. Děti, které zkoušku zvládnou, se odlučují od svých rodin a odjíždějí na ostrov, aby byly u vylíhnutí svého přiřčeného jednorožce. Tímto vzniká nesmrtelné pouto. Skandar není ke zkoušce záhadně připuštěn a zhroutí se mu celý svět. Ještě záhadnějším způsobem je tajně unesen na ostrov, aby si vyzvedl svého jednorožce, který je však jiný než ostatní... Když se navíc na scéně objeví děsivá postava Jehly, která unese nejznámějšího jednorožce, všichni si uvědomují, že se blíží zkáza...


Skandar a zloděj jednorožců je fantasy kniha z žánru middle grade, tzn. že je primárně určena dětem ve věku 8-12 let. Tahle hranice je ale dost zavádějící. Osmileté dítě podle mě na tuto knihu ještě není dost zralé. Ani horní hranice tady úplně neplatí. Na knize si totiž (stejně jako já) pošmáknou i mnozí dospělí. Kniha je vskutku poutavá, nosný příběh je krásně dobrodružný, dílčí kapitoly plné zvratů. Čtenáře určitě nadchnou i živé kulisy, hned bych se přesunula na ostrovní stromový dům, kde bych podstupovala všechny ty výcviky v magii a bojích. Samozřejmě se zde objevují nadčasová "edukativní" témata jako je boj dobra se zlem, síla přátelství a mezilidských vztahů. Za mě se typově blíží k Harrymu Potterovi, jsem zvědavá, jak si Skandar své místo ve světe fantasy literatury nakonec vybojuje. Já mu to rozhodně přeju. 

Knižní novinka má tedy všechno, co si teenageři od knihy žádají - různorodé hrdiny, se kterými se mohou ztotožnit, fantaskní stvoření, dobrodružství, napětí, kouzla a čáry a v neposlední řadě i bojování. Nic brutálního, nic co by děti děsilo ze spaní.


Skandar a zloděj jednorožců byl na literárním poli věhlasně známý dávno před tím, než vyšel. Světově očekávaná novinka, která se ihned s vydáním originálu překládala do mnoha jazyků a vydala se ve více než 30 zemích světa, se stala skutečným fenoménem. A já tady musím jen potvrdit všemožné ohlasy, že Skandar se opravdu povedl. Povedl se tak moc, že se sama nemůžu dočkat pokračování.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat